Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 25.01.2018 10:15

LICHOŘEŘIŠNICE

První pupeny naložte do alkoholu a minimálně měsíc macerujte na tmavém místě, občas promíchejte. Tak si vyrobíte tinkturu. Jakmile ucítíte, že na vás "něco leze", naordinujte si ji. Já si dávám po lžičce až velké lžíci ráno, v poledne a večer. Zabírá do tří až čtyř dnů, což je skvělý výsledek! A protože se smí užívat i během těhotenství a kojení, myslete na ni v případě pozitivního streptokoka a začněte ji užívat včas. 😉


Z čerstvých listů si můžete dělat čaj, čerstvými květy můžete zdobit saláty, polévky, těstoviny, chleby, pomazánky, jednohubky, svá těla. Protože nejen že to potom dobře vypadá, ale dá tomu říz. Pro představu chutná jako pálivější ředkvička.

Protože květy pořád dorůstají a je jich moc, můžete z nich i z listů dělat například špenát! Letošní léto u nás v kuchyni zabodovaly lichořeřišnicové květy na másle s vlašskými ořechy přelité dresingem z burákového másla, medu a citronu, k tomu avokádo s brusinkami a hrachová kaše. Recept dohledáte ve starších příspěvcích z léta.
Naložená do oleje je taky fajn. Tady stačí nechat pouze týden dva opět na tmavém místě. Hlavně olejem nešetřete, ať jsou části rostliny ponořené. Rychle se potom kazí a už po pár dnech můžete olej vylít. Až květy nebo listy přecedíte a vymačkáte, můžete je dát do zapečených brambor, nebo hodit na pánev třeba k těstovinám nebo zelenině, masu. Lichořeřišnicový olej potom uchovávejte v chladu. Je lehce nahořklé chuti a hodí se na zeleninový salát, já ho přikápnu klidně do polévky, nebo na zapečené chleby z trouby, do zeleniny.

 

Galerie:
26733363_510012732717772_1041486629365064890_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 20:21
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1480839#msg-1480839