Re: Bylinky

Autor: vimrova, Datum: 19.12.2017 12:49

Musím se pochválit, dělala jsem letos tinkturu ze slézu maurského : http://www.bylinky.net/slez.php a funguje báječně na kašel a odhlenění thumbs down .

Vyčetla jsem, že tyhle "sizovaté" byliny jsou lepší ve studeném podávání než v čajích, takže mi tinktura přišla jako dobré řešení. Prostě jsem do skleničky od výživy napěchovala květy slézu ( se mi vysemenil na zahradě winking smiley , nevím odkud ), dolila vodkou a nechala 3-4 týdny louhovat. Kupodivu, tinktura je jen lehce nafialovělá ( stejně tak měsíčková je jen lehce oranžová). Beru při potížích půl lžičky 1-2x denně.

 

Měsíčkovou tinkturu jsem dělala kvůli žaludku a podrážděným střevům: http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/119-mesicek-lekarsky-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani , měl by působit celkově protizánětlivě. Piju malinký zdravotní lok poránu ( je to tedy pěkně hnusný eye rolling smiley , narozdíl od toho slézu).

 

Ty tinktury mi přijdou jako docela dobrá forma, ne vždy se mi chce dělat čajíčky, ne vždy je na to čas, někdy je to pěkně nedobrý eye rolling smiley . Ten trošek tinktury se dá zvládnout časově i chuťově winking smiley . Navíc, se bylinky před tím nemusí sušit, takže odpadá problém s místem winking smiley , navíc se dá prostě přihazovat další květy, tak jak je postupně sbírám. Je to takové jednoduché na realizaci i užívání thumbs down .


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 14:38
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1476231#msg-1476231