Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

Autor: SPIKE, Datum: 03.10.2017 22:59

ZÁZVOROVÝ SIRUP

 

V těchto podzimních dnech se vám bude hodit. Tohle je postup výroby sirupu tzv. za studena.

Zázvor oloupejte, udělejte to jemně, pod slupkou je nejvíc zázvorové šťávy. Oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky a dejte do většího hrnce nebo kyblíku. Zalijte ho studenou vodou tak, abyste mohli zázvor dobře rozmixovat tyčovým mixérem. Vodu si před zalitím odměřte, podle množství vody budete později přidávat kyselinu citronovou. Vody nedávejte zbytečně moc, záleží na vás a na výkonu vašeho mixéru. Pokud máte doma nějaký jiný vhodný stroj, použijte ho, zázvor je opravdu tvrdý a těžko se s ním pracuje. Přidejte kyselinu citronovou, 5 g na 1 l vody. Můžete znovu rozmixovat, měli byste to udělat opravdu pečlivě, záleží na tom, jaký bude mít sirup říz. Nechte směs stát 24 hodin, je jedno kde, ledničku nepotřebujete. Druhý den vše přepasírujte přes jemné síto, tuhé zbytky vymačkejte rukama a vyhoďte. Šťávu nalijte do hrnce, na jeden litr tekutiny přidejte 800 až 1000 g cukru, rozmíchejte a přiveďte k varu. Jen jak sirup zabublá, vypněte sporák a seberte pěnu. Plňte do vařících lahví, uzavřete a sterilujte v troubě na plechu s vodou při 80 stupních 20 minut. A máte hotovo. Teď můžete dělat zázvorovou limonádu nebo ještě lépe si sirup zalijte teplou vodou a udělejte si čaj. S pomerančem je na zahřátí prostě senzační. Dříve jsem dávala zázvorového čaje citrón, ale byla jsem poučena, že podle čínské medicíny citrón ruší účinky zázvoru.

 

Galerie:
22140849_1907785609545037_80050804942776770_n.jpg 22195476_1907785446211720_1791004729041353928_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 20:46
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-kucharka-weekovska-bylinkove-recepty/read.php?1,1152368,1464992#msg-1464992