Re: Rady pro zahradníky

Autor: HanaK, Datum: 17.05.2016 07:33

Proti Roundupu se vyrojilo spousta článků. Ovšem R. má platnou registraci a je povolen k použití v lesnictví (ověřeno). Každý pesticid je svým způsobem škodlivý a chtělo by to si jejich užití řádně rozmyslet.

Ono je problém už samotné hnojení NPK apod. syst. hnojivy místo hnoje, nikdy nebude do půdy dodána celá škála potřebných prvků, typicky chybí Mg. A humus, proto půdy degradují a málo sáknou vodu. Z toho plyne, že jakýkoliv postřik, i nejedovatý a rozložitelný, změní rovnováhu v půdě s důsledky na obsah prvků v pěstované zelenině.

 

Takže je možné, je to s tou škodlivostí R. nadsazeno a jedná se buď o boj a) Monsanto x Neudorff o zisky nebo b) obecný boj ekologů proti přehnanému používání chemie a R. je užit jako symbol.

Nebo je tu skutečné nebezpečí a do velkoprovozu byl zatím povolen, neboť není adekvátní náhrada a škodí pořád ještě míň než dostupné funkční alternativy.

 

Pro mne jako zahradníčka na zahrádce velikosti dvou kapesníků z toho plyne to, co už jsem psala, vynasnažím se vymýtit plevel pletím a mulčováním a osázením záhonů natolik nahusto, aby se tam už plevel nevešel. Plevely, které nebudou disciplinované a nechcípnou, zahubím malým množstvím herbicidu ve vhodné fenologické fázi plevele, tak aby to zabralo.

 

Např. se svlačcem si nevím rady a obávám se, že jinak to nepůjde, snažím se vybírat kořeny při rytí, pleju ho a snažím se do hloubky, ale zatím vede cca 10:0.


Vytisknuto z www.week.cz dne 21.05.2024 05:56
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-rady-pro-zahradniky/read.php?1,445642,1376664#msg-1376664