ĆAJ Z KVĚTŮ PAMPELIŠKY
8 květů pampelišky
350 ml vody
med nebo cukr
Vroucí vodou přelijeme květy a necháme louhovat asi 5 minut. Pak teprve osladíme.
Můžeme použít i květy sušené.
ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY
1 PL praženého kořene pampelišky
1/2 ČL strouhaného zázvoru
1 zrnko kardamomu
350 ml vody
med
Vše kromě medu přivedeme do varu a vaříme asi 5-10 minut. Když trochu zchladne, přidáme med.
Je možné přidat i skořicovou kůru nebo muškátový oříšek.
Pražení kořene pampelišky
Vyryjeme kořeny, důkladně umyjeme a nakrájíme na kousky. Sušíme v troubě (150-200 stupňů, asi 2 hodiny), v sušičce (300 stupňů, 10 minut).