Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 10.03.2016 19:21

Kurkuma, koření či lék?

8.8.2011

KurkumaCurcuma longa (kurkuma dlouhá) je rostlina z čeledi zázvorníkovitých, z níž se používají její dužnaté oddenky. Pokud vám podle názvu připadá tato vytrvalá bylina zcela neznámá, vězte že jste se s ní setkali již mnohokrát. Je totiž součástí kari koření, oblíbené směsi používané v kuchyni, které dodává typicky žlutou barvu. V našich končinách ji většinou seženete v podobě zlatožlutého prášku (rozemleté sušené oddenky).

Kurkuma pochází z Indie, kde je známá již 4 tisíce let. Do dnešních dní se dochovala tahle tropická rostlina i díky ajurvédě, tradiční indické medicíně, ve které působí jako nezastupitelné a všestranné léčivo. Hlavní účinnou složkou byliny je kurkumín. Působí jako výborný antioxidant anapomáhá správné funkci jater a žlučníku. V dnešní době plné spěchu a stresu (které ničí minimálně zmíněná játra) je toto levné a dostupné koření nedoceněné. Pokud cítíte známky nachlazení, neváhejte použít žlutý prášek, výborné je zkombinovat ho se zázvorem (kurkumě příbuzná rostlina) - zázvor zrychluje krevní oběh a tím se kurkuma hbitě dostane na místo potřeby. Navíc nejsou známy vedlejší účinky, což se o chemických preparátech říci nedá. Kombinace s medem pomáhá při kašli.

Dalším polem působnosti je trávení. Kurkumín v těle napomáhá zvyšovat vylučování žluči, což zlepšuje trávení; zabraňuje tvorbě plynů a nadýmání. Je také dezinfekční a působí blahodárně především v tlustém střevě. Nepodložené teorie hovoří dokonce o prevenci rakoviny tlustého střeva - pro Čechy velmi důležitá informace - v tomto máme bohužel světové prvenství. Z hlediska prevence účinkuje oddenek také proti mozkové mrtvici. Kurkuma je zcela rozpustná v tucích. Zevně působí na udržování hezké pleti bez akné a vhodná je k hojení zanícených ran.

Nakonec pár užitečných rad. Kurkumu obvykle zakoupíte v obchodech s kořením, popř.ve zdravé výživě.Můžete přidávat prakticky do každého jídla (polévka, slané i sladké), její chuť jídlo příliš neovlivní (množství nutno vyzkoušet) a krásně dožluta obarví. Jako nápoj lze pít nalačno na posílení žaludku a trávení - půl čajové lžičky do sklenice vody. Výborný je čaj ze směsi kurkuma, skořice, zázvor v poměru 2:2:1 (v sušené podobě), lehce zakrýt dno hrnku a zalít horkou vodou. Psychicky tento žlutý zázrak dokáže člověka vytrhnout z letargie a přílišného snílkovství a lze díky němu pevněji stát nohama na zemi.


Autorka: Markéta Pallová


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 14:29
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1361995#msg-1361995