Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 09.03.2016 07:22

Kopřiva

Ukáže se skoro jako první a roste všude. Během roku ji pak budeme zatracovat, ale teď ji vítejme. Už za dva týdny můžeme její mladé výhonky přidat do velikonoční nádivky nebo z ní udělat rovnou špenát. Není ale jenom k jídlu. Kopřiva jako jedna z nejznámějších bylinek je oblíbená díky svým léčebným a detoxikačním účinkům. Působí především na celkové posílení organismu a rozpouští škodliviny v těle, takže pomáhá při léčbě virových a bakteriálních onemocněních.

Přispívá k vylučování přebytečných tekutin z těla a zklidňuje infekce močových cest. Další výbornou vlastností je její pozitivní vliv na metabolismus. "Posiluje střevní činnost, celkově podporuje látkovou výměnu a trávení. Díky vysokému obsahu železa výrazně pomáhá při únavě, vyčerpanosti a velkém psychickém vypětí," radí Hana Pelikánová ze společnosti Megafyt Pharma.

Pokud trpíte onemocněním kloubů, pak vám jejich projevy kopřiva výrazně zmírní. Už od pradávna jsou známé její účinky na revmatismus, ovšem dříve se místo podání ve formě čaje praktikovalo šlehání čerstvými kopřivami. Můžete to taky zkusit!

 

Galerie:
6145531-kopriva-dvoudoma.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 03:34
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1361622#msg-1361622