Vápníková bomba
(recept od bylinkářky a léčitelky paní Dr. Evy Moučkové)
Strava bohatá na vápník:
tmavozelená zelenina (brokolice, kadeřavá kapusta, špenát)
mák
lískové a vlašské ořechy, mandle, kešu, para ořechy sezamová a slunečnicová semena
čočka
pomerančová a mrkvová šťáva
klíčky
sardinky, šproty
žloutek
petrželová nať, pažitka, řeřicha
ovesné vločky a otruby
Ingredience na vápníkový nápoj:
6 vajec
šťáva ze 2 kg citrónů
1/2l čistého 40% alkoholu (vodka, grapa, líh, …)
4-5 lžic medu
Postup:
Vejce umyjeme a vložíme do široké skleněné mísy a zalijeme je šťávou z citrónů. Uložíme do lednice a každý den, po dobu 8-10 dní, vejce pomalu a opatrně lžící otáčíme, aby šťáva pronikla všude. Po pár dnech uvidíme, jak se vejce rozpouštějí. Po uplynutí doby v lednici mísu vyndáme, přelijeme do větší a rozmixujeme. Do vzniklé hmoty přilijeme alkohol a přidáme med a opět důkladně rozmixujeme. Vzniklý likér nalijeme do skleněných uzavíratelných lahví a uložíme v lednici. Užívání: Užíváme 1 polévkou lžíci ráno na lačno a 1 polévkovou lžíci večer před spaním. Kůru je vhodné držet 3-4 měsíce.