Re: Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

Autor: SPIKE, Datum: 30.09.2015 07:57

Koňská tinktura nebo mast pomohou od mnoha neduhů

O tom, že kaštany mají léčivé účinky, jste už jistě slyšeli. Existenci koňské masti ocení lidé hlavně při problémech s hemoroidy, artritidou, bolestmi kloubů, svalů a šlach, při podvrtnutí, zánětech, otocích či svědivých ekzémech. Za její příznivé působení na uvedené neduhy je odpovědná látka zvaná aescin.

Koňskou mast si můžete udělat sami doma, vhodná doba je právě teď. Nasbírejte dvacet kaštanů a jemně je nastrouhejte. Nasypte je do láhve, zalijte půllitrem padesátiprocentního lihu (použít můžete i slivovici) a nechte měsíc louhovat. Láhev nezapomeňte dobře uzavřít a pravidelně protřepávat.

Po uplynutí měsíce její obsah přes čistou gázu přefiltrujte. To, co vám vzniklo, je kaštanová tinktura, která má stejné účinky jako mast. Pokud ji budete chtít používat, nalijte ji do tmavé lahve a opět dobře uzavřete.

Mast, která má stejné účinky, vytvoříte ze 150 mililitrů tinktury, které smícháte s olejem rozmarýnovým, levandulovým, mrkvovým a kafrovým – všechny ingredience dávkujte po dvou lžičkách. Tuto směs přidejte ke zchladlé želatině uvařené podle návodu ze tří sáčků agaru a dobře promixujte. Kaštanovou mast uchovávejte v uzavíratelné sklenici v lednici.

 

Galerie:
dsc_0425.jpg getthumbnail.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 16:30
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-kucharka-weekovska-bylinkove-recepty/read.php?1,1152368,1328132#msg-1328132