Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 26.09.2015 12:02


Řebříček obecný

Krásná rostlinka, kterou můžeme vidět hojně na loukách až do podzimu. Sbírá se od června do září celá nať. Obsahuje látky, pro které je považován za nejvýrazněji léčivě působící bylinku na ženské obtíže. Také působí protizánětlivě, močopudně, mírní bolesti, hojí trávicí trakt, formou obkladů pomáhá při zanícených ranách na kůži a při potížích v dutině ústní mírní zánětlivé procesy.

Řebříčková šťáva na pročištění krve

Nejraději používám tuto bylinku rozmixovanou ve vodě. (Můžete ji tak použít i sušenou v zimě. Pokud použijete sušenou, nechte ji asi půl hodiny namočenou ve vlažné vodě a teprve poté rozmixujte.) Řebříček má lehce hořkou až trpkou chuť, ale na konci, když ji rozžvýkám, mi připadá nasládlá.

Natrhejte si asi hrst natě řebříčku a dejte asi do půl litru studené vody. Rozmixujte a přeceďte. Získáte skvělý pročišťující nápoj, který lze použít i při trávicích obtížích, jako jsou bolesti žaludku, průjmy, potíže v oblasti močového systému a ledvin, žlučníku i jater. Díky tomu (působení v oblasti jater) také pomáhá zmírňovat menstruační potíže.

Květy i listy do salátu

Do salátu je vynikající čerstvý řebříček. Ale někdy i v zimě zatoužím po jeho chuti a posypu si sušeným květenstvím salát. Výborná kombinace je s rajčaty, která jsou sladká a řebříček dodá salátu pikantnost. O tom, že se tímto salátem také léčíte, ani psát nemusím… :-)

IMG_7662

Květy nebo listy jako hojivá žvýkačka:-)

Čerstvé i sušené květy a listy můžete žvýkat. Hojí tak celou dutinu ústní, mírní záněty v celém trávicím ústrojí, ale také když se objeví afty, potíže s dásněmi, apod.

Mast a olej

K výrobě masti a oleje používám vždy kvalitní za studena lisovaný olej, např. mandlový, meruňkový, slunečnicový, atd… Mast vždy vyrábím z bambuckého másla, nepoužívám vazelínu ani sádlo. Ale o tom už jsem psala také v předchozím článku o levanduli.

Květy naložíme do kvalitního oleje a necháme působit za oknem na slunci asi 14 dní až tři týdny. Mezitím kontrolujeme, jak se bylince v oleji daří. Přikryjeme pouze plátýnkem. Poté scedíme a nalijeme do tmavých lahví a uchováme v temnu. Olej dobře působí na kožní defekty, špatně hojící se rány a místa, kde potřebujeme protizánětlivý účinek. Je možné občas ho použít i jako zábal na vlasy a vlasovou pokožku, pokud s ní máme problémy. To je dobré podpořit i výše uvedeným nápojem na pročištění krve.

Z oleje si vyrobíme mast: rozpustíme bambucké máslo ve vodní lázni a přidáme již hotový řebříčkový olej – asi jednu až dvě polévkové lžíce na 250 ml bambuckého másla. Přidat můžeme i pár kapek éterického oleje z heřmánku, který také jako řebříček obsahuje léčivý azulen. Mast dobře hojí hemoroidy, popraskané paty a další nepříjemné nehojící se kožní projevy.

IMG_7606

Obklady z řebříčku

Pokud potřebujeme hojivý účinek na kůži a olej ještě nemáme hotový, uděláme si obklad. Asi hrst řebříčkové natě vaříme v půl litru vody a po vychladnutí scedíme. Přikládat můžeme na otoky, zhmožděniny, bolestivá místa a další. Hojení usnadníme nastavením své mysli na hojivý proces.

 

Tinktura z řebříčku

Do skleněné nádoby (zavařovačky) napěchujeme květenství a zalijeme pálenkou. Necháme za oknem působit na sluníčku asi měsíc a poté scedíme. Pak používáme po kapkách (asi 20 kapek 2x denně) při menstruačních potížích – bolestivé menstruaci, nadměrném krvácení, žaludeční a jaterní nedostatečnosti, křečových žilách, únavě, vyčerpání.

Užijte si řebříček nejen pro jeho léčivé vlastnosti, ale i pro radost a spojení s přírodou, které můžeme zažít při užívání rostlin pro podporu očištění našeho těla.

Ať se máte ve svém těle krásně! :-)

 

 

IMG_5546


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 16:54
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1327514#msg-1327514