Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 31.07.2015 21:31

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

 

Bez černý je snad nejznámější a nejoblíbenější léčivka. Dříve se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří duchové a víly. Proto ho lidé vítali v blízkosti svých domovů i chlévů.

Nerada to dělám, ale trochu si tu postesknu.. dnes se léčivý bez černý nahradil oblíbenými tújemi a dalšími dřevinami, které se zvláště na venkov příliš nehodí… Zkusme se na to, co nám přirozeně roste v okolí, dívat více přátelštěji a možná vezměme na milost bez a uctěme ho zpět u našich domovů

Ale zpátky k bezu a jeho léčivým účinkům. Z bezu je možné využít celou rostlinu. Nejvíce používanou částí je květ. Účinky květů jsou všeobecně známé a popsané v mnoha knihách o bylinkách. Používá se při nachlazení, virosách, chorobách dýchacích cest, trávicího ústrojí , atd. Dají se z něj připravit pleťové vody na omývání, masti, sirupy, ocet.

Další částí, kterou můžeme využít, je list. Z listů je možné udělat tinkturu tak, že list naložíme do pálenky a necháme asi měsíc stát za oknem. Poté přecedíme a uchováme v temnu. Tinkturu z listů, stejně tak jako čerstvé listy je možné použít jako obklady na klouby a jejich případné potíže. Další možností využití je při otocích nohou, které může být způsobeno zadržováním vody v organismu.

Plod je oblíbený a jeho využití známé. Například jako bezinkový likér, víno, povidla, šťáva, mošt, marmeláda, kompot nebo jako sušený. O tom vám více napíšu v podzimním díle o bezu

A kořen můžeme také využít, má podobné účinky jako listy, ale já ho nesbírám, protože bych musela bez vytrhnout a to pro mě není sympatická představa.

 

IMG_3522

 

 

 

IMG_3517

Voda s citronem a bezovými květy:

Tahle voda je asi mou nejoblíbenější variantou použití květu bezu. Osvěží, pročišťuje močový systém, podpoří trávení, chutná a ještě krásně vypadá užijte si ji také. Vodu s květy bezu lze taky použít k omývání nečisté pleti.

 

Čaj z květů:

Usušený nebo čerstvý květ přelijeme vřící vodou a necháme pod pokličkou asi 15 – 20 min. vyluhovat. Můžeme dosladit medem nebo sirupem z jitrocele či smrkových špiček. Použití je při nachlazení.

Čaj z květů s lípou, tymiánem a skořicí:

O tomto čaji se zmiňuji ve videu zde

můžete k němu přidat i citron nebo med, když budete mít chuť .

 

Ocet z květů:

Zalijeme květy octem, nejlépe vinným a necháme 2 – 3 týdny za oknem macerovat. Poté scedíme a můžeme používat jako osvěžení na pleť, když ocet zředíme vodou. Nebo při horečkách a nachlazení potíráme octem dlaně a chodidla. Pokud nás bolí namožené svaly, také můžeme potírat bezinkovým octem.

Mast z květů/pleťový olej z květů:

Květy naložíme do kvalitního za studena lisovaného oleje a necháme stát opět za oknem na slunci. Přecedíme zhruba po 14 dnech až třech týdnech. Mezitím olej kontrolujeme, aby se nám nekazil. Lépe uděláme, když necháme květy drobně zavadnout, vypaří se tak určité procento vody a olej nebude náchylný ke zkažení. Když je olej hotový, můžeme ho používat rovnou na pleť, případně potírat místa, kde máme nějaký kožní problém nebo jen tak, užívat si jeho příjemných účinků a vůně. Nebo olej vmícháme do bambuckého másla, které jemně rozehřejeme ve vodní lázni do 40°C. Pak uchováváme ve skle. Mast hezky zvláčňuje pleť a hojí drobná kožní poranění. Případně při přípravě můžeme přidat pár kapek éterického oleje z gerania Pelargonium graveolens nebo sladce vonící a kůži hojící Styrax benzoe.

Koupel z květů bezu:

Sušené nebo čerstvé květy naložíme předem zhruba na 2 – 3 hodiny do vody a přidáme med. Potom přecedíme a přilijeme do koupele. Tato voňavá lázeň udělá s našimi smysly zázraky!

 

Maska na pleť:

Květy bezu buď samostatné nebo s květem lípy a heřmánku rozmixujeme s trochou vody tak, aby nám vznikla kaše. Tu přiložíme na pleť a necháme působit asi půl hodiny. Mezitím si pustíme oblíbenou hudbu, usadíme se pohodlně do křesla a relaxujeme Masku poté smyjeme a pleť natřeme třeba olejem nebo mastí z bezu.

Nápoj z květů:

Vodu s květy, medem (případně třtinovým cukrem) a citronem dáme do větší lahve asi na 2 – 4 dny. Přikryjeme plátýnkem a necháme za oknem. Poté scedíme a můžeme pít. Květy je před naložením lepší zbavit stopek.

Bezinkový lektvar:

Květy (asi tři hrsti) s citronem a medem (případně třtinovým cukrem) vaříme v litru vody asi půl hodiny. Necháme vychladnout a druhý den přecedíme a naplníme do lahve.

 

 

IMG_3294

 

 

Tinktura z listů:

Podrcené nebo nakrájené listy naložíme do pálenky a necháme asi měsíc stát na slunci. Po přecezení používáme na kloubní potíže, otoky.

List jako obklad:

Pokud se poraníme, natlučeme si třeba koleno, praštíme se do ramene, atd.. můžeme jako první a skoro i poslední pomoc použít bezové listí. Pomneme ho v ruce, případně nakrájíme a přiložíme jako obklad. Už několikrát jsem měla možnost to vyzkoušet a je opravdu překvapivé, jak rychlé a skvělé účinky bezové listí má. Spíš vám přeji, ať tento způsob nemusíte zkoušet.

Čaj s bezových listů:

Čaj vaříme asi 10 – 20 minut a po scezení pijeme, když potřebujeme podpořit činnost ledvin, otékají nám nohy a jsme unavení.

O bezu jsem natočila také video, můžete se podívat tady pod textem. A také mě potěší, když se dole v komentářích podělíte o své recepty, jak bez využíváte vy nebo jak vám pomohl.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 20:10
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1312420#msg-1312420