Libeček má nejen líbivé jméno, ale skvěle se stará i o vaše zdraví. Tato bylina je nejen velmi cenná v kuchyni pro její výraznou chuť, ale ukrývá i spoustu zajímavých tajemství.
Libeček je široce využívaná bylinka z rodiny miříkovitých. Užívá se ve velké části Evropy a jihozápadní Asii. Je používána jako doplněk jídla a přírodní lék s velkým množstvím zdravotních účinků například podpora správné funkce ledvin nebo zdravé obranyschopnosti.
Speciálně v Evropě je libeček pěstován už velmi dlouho. Byl často k nalezení v klášterních zahradách s bylinkami, kde byl užíván k výrobě bylinných likérů, jako koření a lék. Libeček zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy. Pomáhá lidem, kteří trpí nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a pomalým zažíváním. Uvolňuje nafouknuté břicho a pomáhá při nadýmání. Přidávejte libeček do jídla a uvidíte. Čaj připravený z libečku má močopudné účinky a tudíž čistí krev a tělo zbavuje škodlivin. Výluhem z libečku můžete úspěšně léčit kloubní potíže, jako je revma, artróza nebo dna. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má ovšem kořen. Čaj z kořene libečku pitý několikrát denně může zmírnit hodně zdravotních obtíží. Kořen libečku také můžete jíst čerstvý. Stačí jej povařit jako klasickou zeleninu a přidat například do polévky. Libeček je nejvýraznější, když ho necháte syrový. Výborné jsou čerstvé lístky na chlebu s máslem a sýrem. Semena libečku jsou o něco sladší, než jeho listy. Použijte je k dochucení jídel nebo výrobu likérů, kterým dodávají kořenitě nasládlou chuť.