Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 26.07.2015 09:08

Léčivý libeček – 10 přínosů pro zdraví a 8 věcí, které jste o něm nevěděli


Libeček má nejen líbivé jméno, ale skvěle se stará i o vaše zdraví. Tato bylina je nejen velmi cenná v kuchyni pro její výraznou chuť, ale ukrývá i spoustu zajímavých tajemství.

Libeček je široce využívaná bylinka z rodiny miříkovitých. Užívá se ve velké části Evropy a jihozápadní Asii. Je používána jako doplněk jídla a přírodní lék s velkým množstvím zdravotních účinků například podpora správné funkce ledvin nebo zdravé obranyschopnosti.

Co jste o libečku možná nevěděli

 

Speciálně v Evropě je libeček pěstován už velmi dlouho. Byl často k nalezení v klášterních zahradách s bylinkami, kde byl užíván k výrobě bylinných likérů, jako koření a lék. Libeček zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy. Pomáhá lidem, kteří trpí nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a pomalým zažíváním. Uvolňuje nafouknuté břicho a pomáhá při nadýmání. Přidávejte libeček do jídla a uvidíte. Čaj připravený z libečku má močopudné účinky a tudíž čistí krev a tělo zbavuje škodlivin. Výluhem z libečku můžete úspěšně léčit kloubní potíže, jako je revma, artróza nebo dna. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má ovšem kořen. Čaj z kořene libečku pitý několikrát denně může zmírnit hodně zdravotních obtíží. Kořen libečku také můžete jíst čerstvý. Stačí jej povařit jako klasickou zeleninu a přidat například do polévky. Libeček je nejvýraznější, když ho necháte syrový. Výborné jsou čerstvé lístky na chlebu s máslem a sýrem. Semena libečku jsou o něco sladší, než jeho listy. Použijte je k dochucení jídel nebo výrobu likérů, kterým dodávají kořenitě nasládlou chuť.


 

Galerie:
léčivý-libeček-10-přínosů-pro-zdraví-a-8-věcí-které-jste-o-něm-nevěděli.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 09:44
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1310834#msg-1310834