Spojená kuchařka weekovská - bylinkové recepty

Autor: SPIKE, Datum: 09.06.2015 11:08

Lipové bonbóny

(z pořadu Kouzelné bylinky)

 

velkou hrst sušeného lipového květu (prospívá při nachlazení)
velkou hrst sušeného kořene proskurníku (obsahuje přírodní slizy, a proto je výborný pro hojení sliznic při rýmě nebo viróze)
400 g medu
šťávu z půlky citronu
vodu
agar agar, nejlépe práškový, my jsme použili asi 8 g (agar agar je produkt z mořských řas, který je náhražkou želatiny)
slunečnicový olej na vymazání nádoby

Uvaříme silný lipový čaj, to znamená, že hrst lipového květu přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut stát. Sušený kořen proskurníku necháme 15 minut macerovat za studena. Počítejte s tím, že budeme potřebovat 1 dcl lipového nálevu a 1 dcl výluhu z proskurníku, takže čím použijete méně vody, tím budou bonbóny silnější a aromatičtější.

Mísu vymažeme olejem, nejlépe pomocí štětce.

Lipový nálev i výluh proskurníku scedíme. 1 dcl od každého vlijeme do kastrůlku, zahříváme na mírném plameni a přidáme agar agar – dávkujte ho podle návodu na obalu, my jsme použili cca 8 g. Tekutinu a prášek je třeba míchat asi tři minuty. Jakmile tekutina zhoustne, odstavíme ji z plamene a necháme mírně vychladnout. Vmícháme šťávu z citronu a med. Nalijeme do vymazané nádoby a necháme ztuhnout (trvá to asi 12 hodin). Poté lipové želé nakrájíme na malé kostky a sladujeme ve skleněné nebo plechové nádobě.

 

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10744345634-kouzelne-bylinky/214562220450033-sumavske-bylinky/obsah/404988-lipove-bonbony

 

Galerie:
3113_01.jpg 3113_02.jpg 3113_03.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 16:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/spojena-kucharka-weekovska-bylinkove-recepty/read.php?1,1152368,1298220#msg-1298220