Re: Lektvary kouzelné havěť na rostlinách ničící

Autor: SPIKE, Datum: 19.05.2015 18:52

Přirozená likvidace padlí

Nejste-li zastáncem chemických postřiků, pak pro vás máme TIP, jak na padlí přirozenou cestou.Důležitá je prevence. Ta spočívá v tom, že se odvary z rostlin používají ve formě postřiků, narostliny, které chceme před padlím uchránit.V červnu až srpnu (tedy v měsících, kdy se padlí nejvíce rozšiřuje) aplikujeme na rostliny odvary z rostlin. Postřik aplikujeme na rostlinu i půdu kolem ní.Můžeme si vyrobit:

odvar z přesliček - na 10l vody použijeme 1kg čerstvě natrhané přesličky nabo 150g sušené přesličky. Přes noc necháme přesličku odmočit. Druhý den ráno celou směs přivedeme k varu. Vychladíme a zředěným roztokem 1:5 (1 díl odvaru, 5 dílů vody) provádíme postřik odvar z česneku -spaříme nadrobno nasekaný česnek, cca 75g na 10l vody. Vše necháme vylouhovat a vychladnout. Postřikujeme zředěným roztokem. BIO ochrana - koncentrát zvyšující odolnost rostlin

Prevencí je také používání hnojiv. Hnojíme chlévskou mrvou a kompostem. Pokud přihnojujemedusíkem (některé rostliny ho potřebují), pak s ním zacházejte opatrně. Nadbytek dusíku způsobuje rostlinám větší náchylnost k chorobám.

Padlím napadené výhony rostlin okamžitě odstraňte. Včasným odstraňováním postižených částí, můžete eliminovat rozsah škod na rostlinách. Odstřižené poškozené části rostlin v žádném případě nekompostujte, ale spalte!



Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 07:37
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-lektvary-kouzelne-havet-na-rostlinach-nicici/read.php?1,418191,1290723#msg-1290723