Kopřivová šťáva
med - dle vašeho uvážení,
2 až 3 citróny (oloupané a nakrájené)
1,5 až 2 litry převařené teplé vody,
asi 3 hrstě mladých kopřiv (vršků),
1 hrst meduňky.
Do skleněného či keramického džbánu (pokud ho nevlastníme tak postačí vypařená zavařovací sklenice s obsahem cca 0,7 litru) dáme postupně všechny přísady. Napěchujeme kopřivy a meduňku, zalijeme teplou, převařenou vodou (asi 50 stupňů teplou). Při zrání (1 až 4 hodiny) šťáva provoní celý byt, chutná mírně jako z bezinek a je velmi osvěžující. Ředíme teplou nebo vlažnou vodou. Doporučuji vypít do jednoho dne od začátku výroby. Šťáva je pročišťující, posilující, odvodňuje a v teplém čase osvěží.