Re: Pravidlá záhrady

Autor: Anavi, Datum: 21.04.2007 00:02

Trvalky ve venkovských předzahrádkách

V současnosti patří trvalky k vyhledávaným druhům do okrasných výsadeb předzahrádek. Jejich údržba je jednoduchá a dobře osázený záhon vydrží celá léta.
Rozmanitost trvalek
Správně založený trvalkový záhon několik let nevyžaduje žádné velké zásahy. Vyhovuje to především současným požadavkům na méně náročnou předzahrádku. Trvalky tvoří velmi rozsáhlou skupinu okrasných rostlin s různými požadavky na podmínky stanoviště, ať už to jsou místa zastíněná nebo vystavená přímému slunečnímu záření, se zamokřenou, vlhkou, nebo naopak suchou půdou. Jejich významnou vlastností je rovněž rozmanitost jednotlivých druhů a odrůd, což se týká jak tvaru, výšky či barvy květů, tak iobdobí kvetení.
Tvorba předzahrádky
Zeleň v předzahrádce by měla jako celek tvořit estetický rámec a zdůrazňovat vstup do domu. Výběr rostlin je třeba do detailu promyslet, aby tuto funkci plnily v průběhu celého roku. Kromě okrasných dřevin využíváme iletni čky, dvouletky, trvalky, cibuloviny, hlíznaté rostliny, balkonovky a okrasné trávy. Jako jeden celek by měly předzahrádky působit zejména v řadových zástavbách. Jednotnosti dosáhneme použitím stejného sortimentu rostlin. Abychom se vyhnuli fádnosti, použijeme v tomto případě ve výsadbě více odrůd jednoho druhu.
Na co brát zřetel
Přístupový prostor do domu je třeba řešit bohatou květinovou výsadbou. Na orámování budovy a vchodu jsou vhodné vyšší trvalky, především okrasné trávy. Neměli bychom zapomínat ani na květinovou výzdobu oken, která je vhodným estetickým doplňkem. Neoddělitelnou součástí předzahrádek jsou zpevněné přístupové plochy. Pro auta nejčastěji budujeme vjezdové pásy, mezi nimi vznikne prostor pro nízké kobercové trvalky, jako například pro lomikameny, taričky a hořce. Důležitou funkcí předzahrádky je také izolace od frekventované ulice. K tomuto účelu se hodí zejména vysoké trvalky a okrasné trávy kombinované s hustým podrostem bylin. Vybrat si můžeme například pampovou trávu (Cortaderia selloana) dorůstající až do výšky dvou metrů nebo o něco nižší ozdobnici čínskou ‘Zebrinus’ (Miscanthus sinensis). Na velmi frekventovaných ulicích je vhodné izolační zeleni věnovat větší část stavebního pozemku a dům umístit do jeho zadní části.
Dekorační funkce
Předzahrádka má vytvářet estetický rámec domu, přičemž s ním má tvořit jednotný a po celý rok harmonicky působící celek. I když je součástí pozemku, na němž stojí obytný dům a z majetkově-právního hlediska je vlastnictvím majitele domu, opticky působí jako součást uličního prostoru, který je veřejným místem, a takto ji také vnímáme.
Dokončení článku a tipy k výsadbě najdete v srpnovém vydání Flóry na zahradě.


Vytisknuto z www.week.cz dne 12.05.2024 09:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pravidla-zahrady/read.php?1,1146,10813#msg-10813