Re: Pravidlá záhrady

Autor: Anavi, Datum: 19.04.2007 09:01

Rodinná zahrada pro oči, duši i tělo

Když zařizujeme rodinnou zahradu, musíme si ujasnit, co od ní vlastně očekáváme. Musíme vědět, jestli chceme mít jen pěkně upravené okolí domu nebo zda se má naše zahrada stát místem aktivního odpočinku celé rodiny.
Příklad projektu, který vám představíme, v mnohém odráží nároky na uspořádání současných zahrad. Jednalo se o přestavbu starší vily a majitelé si přáli brát ohled na existující výsadbu a na pravoúhlý přístup do domu. Kromě toho chtěli umístit bazén, přírodní jezírko, koutek pro dětské hry, zahradní domek a výběh pro psa. Protože celý pozemek má 1 700 m2, bylo nutné všechny požadované prky spojit do jednoho celku. Kolem domu byly betonové plochy, které majitel vybudoval jako dočasné přístupové chodníky, a zpevněný prostor pro budoucí krbové sezení, s nimi se také muselo počítat. Na celém pozemku už byla zavedená zavlažovací síť a elektrické rozvody pro osvětlení. Vchod do garáže je samostatný, mimo oplocené prostranství.
Předzahrádka, prostor na reprezentaci
Dalo by se říct, že část zahrady od branky ke vchodu do domu a prostor v bezprostřední blízkosti vchodu je reprezentační plochou celé zahrady. Jejím účelem je především esteticky zapůsobit na každého návštěvníka už při prvních krocích a upoutat kolemjdoucí. Proto je celá výsadba záměrně pestrá, kombinovaná se štěrkovými plochami a záhony trvalek. Zachovaná zůstala zpevněná kolej pro příležitostné parkování na pozemku. Zpevněné plochy před vchodem byly upravené do souměrného tvaru, na žádost majitele rozšířené a přizpůsobené pro co nejpohodlnější přechod k místům nejčastějšího pobytu - terasa, bazén, sezení u krbu. Výškové nerovnosti jsou vyřešené schodištěm, vyvýšenými záhony případně nízkými opěrnými zídkami. Podél celé fasády domu a terasy jsou navrhované štěrkové plochy s balvany (úprava původních betonových chodníků), které lze v okolí terasy doplnit nádobami s pnoucími rostlinami.
Jak uspořádat obytnou a užitkovou část zahrady se dozvíte z květnového vydání časopisu Flóra na zahradě.

Ing. A. IGAZOVÁ
zdroj:http://www.floranazahrade.cz/200205.htm


Vytisknuto z www.week.cz dne 12.05.2024 11:30
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pravidla-zahrady/read.php?1,1146,10613#msg-10613