Re: Ovoce

Autor: babkaela, Datum: 27.08.2021 21:55

Lado, ty opravdu jedeš .......... mám mindrák ... nestíhám, nedaří se ... no možná jen, jak by řekla moje máma "lenora sedí za krkem" a "podkluzuje řemen" ... jsem ráda, že podvidla se vydařila - u tebe nebyla pochybnost, zvládneš i nemožné ... s dotazem k zelenině dohledám zeleninovou diskuzi .............

Jinak, jak jsem psala, jablek naštěstí u nás letos moc není, švestek také žádná kvanta a jaksi mají zpoždění - nechce se jim zrát. Alenko, máš pravdu, balkánské jsou na pohled pěkné, ale ani do škopku nic moc, suší se špatně, povidla žádná sláva, ale .... pokud se vám chce sázet ... chválí docela Lipnickou. A nám se zadařil jakýsi semenáč, náhodný zcela, jen syn nechtěl mít před domem sakuru (u nás před pár lety hromadně vysazované správou komunikací - asi na obj. OÚ před domy - jsou to městské pozemky, vedou tam sítě, odkup neprůchozí), vykáceli snad 100 let starou úžasnou jabloň, kterou tam vysadil můj děda, sousedovi hrušeň ... po zjištění, jaká výsadba probíhá (do naší obce absolutně nevhodná) od začátku ulice ... soused rychle zasadil jakési keře a syn vyryl v zahradě semenáč a zasadil - "zakůlili" jsme vše jak jsme odkoukali, nechali nám je tam .. švestka je bez šarky, taková ta pravá, domácí. Jenže .. nemáme ambice a čas a množit a poslat dál do světa (taky sehnat bezvirozní podnože, kde).

Broskvoně letos dvě jako u Lady, tváří se, že už u nás nechtějí být, ostatní jsou sice olistěné dobře, ale broskve stále malé, zelené. Nejstarší se minulý rok (díky dědkově nenasytnosti a počítání, kolik broskví jsem z ní malých otrhala) se rozlámala, zbyly dvě větvičky, asi 10 broskví, monilie ještě před dozráním ............. není to jednoduché .... matka příroda, naštěstí, ví co činí ..

Mančo, hrušky u nás (jedny z mála, které letos dostaly postřik) taky nejsou, ani jedna, bylo pár Nagevicových, ty zvládly sklidit sýkorky, sojky a straky ... ak já jim to přála, byl opravdu relax je pozorovat jak jim chutná.

Dřínek bylo dostatečně - nestihla jsem pod nimi vysrpit trávu, na véélém keři jich bylo hodně, ale ... co neopadlo samo bylo příííšerně trpké. Mišpule naštěstí nemám (ty dostanu a nebudu si s němi vědět rady), Kdouloň máme semenáč, dělávám z ní želé, práce mraky, efekt .. synové už nejsou děti tak už to nějak nemusí a Tonda ? ... ach prinzezna "zavaž mi střevíček" - co se nekoupí není k jídlu ... kde k tomu tohle dítě mnou od 18 měsíců odchovávané přišlo, nechápu. Asi jsem někde něco přešvihla, či příliš na pilu tlačila ................


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 16:37
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-ovoce/read.php?1,16988,1590346#msg-1590346