Re: Růže Kordes

Autor: Filipka, Datum: 06.05.2012 10:38

Kordesovky máte tedy parádní, děvčata, je tady barevné krásy až oči přecházejí. Už aby byl červen a foteček přibylo. Já mám kordesovek také poměrně dost, ale z větší části ještě mláďata. Kdysi jsem o nich četla na jedné internetové diskuzi , pak jsem jich viděla pár naživo u jedné známé a zaujaly mne.

 

Většinu jsem sázela teď na podzim a ani jedna z nich neměla se zvládnutím mrazů sebemenší problém, teď už se všechny krásně zelenají. Zčásti i díky nakopčení a stříšce z chvojí.

 

Mám jich celkem asi 15, např. Uetersens Rosenkonigin, Rosenfee, Pomponellu, Novalis, Schloss Eutin, Home & Garden, Rottkappchen, Roseprofessor Sieber aj.Tak už se těším jako malá, až budou nějaké ty kvítky!

 

Musím složit velkou poklonu růži Novalis, kvůli její výjimečné odolnosti vůči mrazu. Koupila jsem ji v létě v kontejneru, takže už byla na zimu narostlá, i když dost asymetricky, měla totiž jen 1 dlooouhou, asi metrovou větev. smiling smiley Tu jsem jí na zimu nechala, protože až na výjimky stříhám růže jen na jaře. Novalis jsem také nakopčila a přikryla chvojím, ale jen nad zemí. Větev jsem nijak nechránila, byla jsem smířená s tím, že kdyžtak půjde na jaře pryč. No, ale dopadlo to tak, že jsem z té větve nemusela odstříhnout ani jeden centimetřík. Jako jediné ze všech mých růžiček, ostatní narostlé šly až dolů. A teď už opět raší jako o život a konečně jdou výhonky i trochu do stran. winking smiley Později ji zastřihnu, aby se rozvětvila, ale mám letos všechny růže nizounké, tak se mi ještě nechtělo . smiling smiley Já vím, je to první rok, nechci jásat předčasně, ale i tak je to snad cenná zkušenost.

 

Těším se i na to, jak mi bude prospívat Sympatie, měli jsme ji kdysi dávno na chaloupce u kamenné zdi a byla to růže pro radost, přesně jak píše quendery. Kvetla celé léto výraznými zdravými květy. Tak jsem si ji letos pořídila znovu.


Vytisknuto z www.week.cz dne 15.05.2024 16:12
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-ruze-kordes/read.php?1,728882,774407#msg-774407