Re: Potřebuji poradit s výběrem nových růží

Autor: Kveta, Datum: 21.01.2015 15:01



Elefant napsal(a):

kdybych na tomto fóru dokázala najít informace, které potřebuji, jistě bych neobtěžovala otázkou. Možná tu někde existuje přehledná tabulka, kde jsou ke každé odrůdě přidány zkušenosti a názory konečných pěstitelů, včetně polohy a dalších podstatných informací. A jestli ne, tak proč ji nevymyslet? S pomocí admina??

 

1. určite sis všimla, že week není web specializovaný jen a jen na růže. To už spíše opravdu http://www.krasneruze.cz/

2. Ano, vytvoření přehledné tabulky je krásná idea. Má ovšem několik zásadních překážek.

Jednak - to, že růže prospívá u mne, neznamená, že bude prospívat i o 40 km dál ( podmínky místa ). To, že se jí daří letos, neznamená, že stejně úžasná bude i v příštím roce ( podmínky sezony ).

Ano, jsou spolehlivky téměř všude a vždy.

3. Jen mou zahradou prošlo cca 300 kultivarů růží. Kamarádka má 400 kultivarů, shodujeme se pouze v mizivém procentu růží. U Dresly jich ( opravdu bajvoko ) bylo/ je min. 1.200 .... weekaři mají další stovky ( ? ) kultivarů.

.. dost zapeklité množství, že..

tady jsou odkazy na některé databáze růží :

http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=5953&tab=10&l=2.5953&nr=47394

http://www.rosebook.ru/

http://ruze.wi.cz/



Elefant napsal(a): Mám už za sebou delší pátrání na webech různých zahradnictví, bližších i vzdálenějších. S jejich pomocí jsem sepsala předvýběr podle svých představ o zdraví a kráse růží. Ale musím podotknout, že někdy se údaje z různých zdrojů liší, třeba ve vzrůstnosti, někdy zahradníci ke jménu odrůdy dají dvě tři fotky a dost. A protože počítám, že to nebude levné, chci se vyvarovat zklamání. Jo a podle tabulky budeme tak asi 6a.

 

řídit se propagačními "plky" prodejců je dost vošajstlich. Už jsi někdy zažila, že by prodejce napsal nějaká negativa o tom, co chce prodat ?

 

V tom svém výběru máš hodně "kanadských růží". Pro svou zónu zbytečně možná jsi při výběru upřednostnila mrazuodolnost.

Podle mých zkušeností se tento typ růží hůře vyrovnává s vysokými letními teplotami ( navíc ty je plánuješ na celodenní úpal ).

Nejde ovšem paušalizovat. Navíc, s mnohými z nich jsou u nás pouze krátkodobé zkušenosti.

 

Ps.: z těch cca 300 kultivarů : spokojená jsem asi se 120 kultivary. Přibližně 80 kultivarů je ve fázi testování ( 3leté hájení ). S poslední stovkou jsem nebyla spokojená, už je nepěstuji. Možná jsem moc náročná, ale myslím, že šance na 100% dobrou v prvním pokusu je mizivá. winking smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 18:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-potrebuji-poradit-s-vyberem-novych-ruzi/read.php?1,1249106,1249779#msg-1249779