Re: Kotviště pro osazenstvo Krásnorůžařské

Autor: vimrova, Datum: 30.01.2014 11:54

Kirsten, jestli Ty nejsi moc "estét" a nesestříháváš brzy odkvetlé květy nono smiley grinning smiley grinning smiley . Já se totiž semenáčků levandule a izopu prakticky nemůžu zbavit.... eye rolling smiley .

Salvia nemorosa jde na jaře krásně řízkovat z bazálních řízků. Už jsem popisovala na KR. Až začnou na jaře rašit a budou tak cca 8 cm vysoké výhony, zkus vydloubnout celý trs. U modrých ( u bílých méně) mi krásně od spodu na těch nových výhonech začínají růst kořínky. Stačilo opatrně odthnout ten nový výhonek i s kořínkem ( asi by možná i bylo lepší použít malý nožík), zaštípnout špičku a zasadit na chráněnější místo a trochu o ně pečovat. V létě už tyhle řízky kvetly. Podobně jsem zkoušela veronica spicata a astry novi- angl. , šlo to výborně, ale měla jsem je v květináčích, ne ve volné půdě.

Levandule jsem zkoušela z výsevu, ale do květináčků, asi by i koncem léta kvetly, ale zaštipovala jsem je, aby se rozvětvily. Počítám, že letos už budou pořádné a v záhonech nepřehlédnutelné.

 

Taky se mi loni osvědčilo, co jsem odkoukala z pořadů Alana Titm. na youtube. Vždycky jsem měla radost, když mi trs trvalky hezky narostl a bylo mi líto jí dělit. Byla to chyba nono smiley .

Dle rady A.T. jsem vzala velký trs, rozdělila na co nejvíc částí a zasázela do jednoho chumlu vedle sebe s cca 10 cm odstupy. Výsledek úžasný love smiley .

Zaprvé, ten trs pak vypadal ještě mnohem bohatší, a zadruhé, ty rozdělené rostliny se mohou rozrůstat do všech směrů, kdežto ten celý trs přirůstal jen na kraji, takže celkově narostlo mnohem víc hmoty thumbs down .

 

Všichni to asi děláme s oddenkatými trvalkami ( spíš z nouze, aby nás ty Adély nevystrnadily ze zahrady).

Jde ale to výborně i u trsnatých trvalek jako astry ( nízké i vysoké), trávy ( miscantusy i peniseta), sedum ( Matrona i to obyčejné), vysoké ostrožky ( tam brzy na jaře, dokud jsou lístky ještě malé a výhonky cca 10-15cm musí se opatrně rozříznout nožem), solidago ( mám to nízké, to nedělá ty šílené oddenky), veronica spicata a dlaší a další. Prakticky jsem to zkusila snad u všeho, co mám a nepamatuji se, že by něco pošlo ( samozřejmě s výjimkou kůlových kořenů, do těch jsem samozřejmě nesahala).

Potřebovala jsem totiž osázet nový záhon a řekla jsem si, že krom růží si vystačím s tím co mám a povedlo se ( tedy samozřejmě jsem neodolala a pořídila pár novinek, ale to jsou jen kapky v moři winking smiley ).

Kde zbylo místo jsem nacpala letničky ( koupila jsem si čistě bílé hledíky, a slézovce - vypadaly úžasně). TAky jsem porozdělovala kosatce a denivky, které jsem měla už starší trsy a popřesazovala semenáčky všeho možného ( orlíčky, jirnice, mavuň adt....).


Vytisknuto z www.week.cz dne 11.05.2024 15:23
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kotviste-pro-osazenstvo-krasnoruzarske/read.php?1,964391,1100361#msg-1100361