Re: Růže Guillot-Massad

Autor: Kveta, Datum: 28.07.2013 14:03

Kirsten, to je právě ten klam fotek, kdy se ukazuje růže pouze v té nej fázi... ani na HMF ani u Rusů ( kteří Massadovky pěstují v poměrně hojném kultivarovém zastoupení, mají velkého dovozce Guillota i Petales ) negativa nevidíš, natož aby ses o nich dočetla. Kdysi byla zmínka na foru Filů o nerozvíjení poupat, bohužel dnes tam již není. Taky měli zřejmě atak hackerů a nepovedlo se jim nahodit zpět historii přispěvků.

 

Durance je opravdu potížistka.

Nikoliv namrzáním ( bez ztráty kytičky u mne tu blbou zimu 2011 ), nikoliv vzrůstností ( běžně cca 150 cm ), ale kvetením.

Pozoruju ji tři roky. A opravdu zatím netuším kde je chyba.

( Q., tím, co napíšu dál nijak nepochybňuju tebou popisovené pálení poupat, může být tím, že ji máš zasazenou nově. U mne nováčci se s tropy vypořádávají též poměrně těžko ).

 

U Filů byla zmínka o tom, že v prvním kvetení neotvírá poupata. Bylo to ve fránině, nerozuměla jsem, zda vždy, či pouze v prvním kvetení po zasazení. Mj., majitelka ( Diascia ) ji měla též jeden rok.

 

Ani v jednom prvním kvetení nebyla po ty tři roky v pořádku.

Přisuzovala jsem to netoleranci k dešti ( do jedné řady s Brotherem Cadfaelem, First Lady a mnohými dalšími ), ale... podle letošního pozorování si až tak jistá nejsem. Možná je s ní něco špatně a jde o to, zda se podaří z toho vybruslit.

První květy měla na nízkých výhonech ( f.1 + 2, na každé jiný výhon. ), začaly se otevírat již v době těch povodňových dešťů. Výsledek sad smiley .

Další poupata měla na výhonech vyšších - a byla v době dešťů úplně zelená, zavřená. ( na f. 3. je stav květů 8.7. ) Od doby, kdy začala poupata ukazovat barvu, u nás pršelo pouze 2x. Jednou dost silně, podruhé jen taková menší sprška. Výsledek opět tristní ( f. 4, 22.7 - fotka je trochu vyblajchovaná ). Otevřela jen několik květů a ještě některé z nich rychle vypadaly jakoby přepůlené ( rozpadaly se jakoby byly přeříznuty nožem ).

Pod těmito květními shluky vyrostly větvičky s menším množstvím poupat. Ty kvetou nyní ( f.5, 26.7 ), v těchto vedrech.

Mám ji na slunci od božího rána do 16. hod. odpolední, nepálí se ( resp. pálí se minimálně ), normálně se květy- nyní - otevřou.

Druhou rostlinu mám na celodenním slunci, stav dtto včetně oněch pozdnějších OK květů.

Nechci dělat předčasné závěry, uvidí se, jak na tom bude v kvetení druhém ( a jak ustojí počasní vlivy ). Zda otevře květy.

 

ad vůně - přesto, že je "tváří" kosmetické řady, voňavka to moc není..

 

Q., hodně jsem zvědavá jak se bude chovat dál u tebe.

 

Trifonku, Veronique B. thumbs down .

Maš ji zdravou ? bez ČS ?

 

Galerie:
p1140744.jpg p1140745.jpg p1140746.jpg p1140897.jpg p1140985.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 20:15
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-ruze-guillot-massad/read.php?1,731147,1017455#msg-1017455