Re: Moje osvědčené trvalky

Autor: Kveta, Datum: 13.06.2013 17:17

555, to je na dlouhé psaní grinning smiley

- žluťuchy ( thalictra ) sbírám, považuju je totiž za naprosto bezkonkurenční kytky. Je jich celkem cca 150 druhů - tak mám ještě na dlouho co dělat - teď jsem jich nahamounila cca 15. Mnohé z těch 150 ale nejsou zahradnicky zajímavé ( možná - ptž. je to kytka objevovaná až v posledních letech ).

Jejich výška se pohybuje od cca 15 cm do 2,5 m, doba květu se též liší - od časnějšího jara do pozdního léta. Kvetou poměrně dlouhou dobu, nelezou na ně jakékoliv nemoci. Jsou i bílé, hodně z nich pak v té barvě, kt. jsi dávala na odkaze. Kvítky jsou malé, je jich spousta. Mnohé z nich pak mají kromě lila okvětních lístků nažloutlé tyčinky. Některé jsou sterilní ( nemnoží se samy ), jiné se nevýznamně semení. Listy vzdáleně připomínají orlíček ( zužuji ), liší se mohutností. Na podzim ( v létě ) se pak listy barví do různých odstínů ( od žluté do tmavého bronzu ).Jsou vyšlechtěny i kultivary, kt. mají bordo probarvené kvěštní stopky.

Kultivar na obrázku se jmenuje Hewit's Double. Je to vyšlechtěný kultivar Thalictrum delavayi, plnokvětý. Je sterilní. Tvoří oblak lila kvítků, doba květu na konci prázdnin - zhruba. Je sterilní. Mám ho 7 let, považuju ho za jeden z nejkrásnějších, leč nejnáročnějších. I po této době mívá max. 2 stvoly. Nicméně, jejich objem je pak cca 1 m v květu. Nádhera !

Jen tedy musím říct - hrozně špatně se rostliny fotí.


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 11:13
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-moje-osvedcene-trvalky/read.php?1,457373,993671#msg-993671