Re: Podzimní hra barev

Autor: hippie, Datum: 29.09.2010 00:28

Jéje, to jsem vás přiměla ke zkoumání. smiling smiley

Fotky jsou úplně reálné a ty lemy, to je opravdu bohužel hnusný trávový mulč, jak jsem psala. Chci to zatextilkovat a zakůrovat, ale to už chci 3 roky. sad smiley

 

Pár stromů (mini) jsme s manželem zasadili úplně poprvé před 12 lety. Ale to bylo jen asi 5 stromů před okny . Přikládám fotky. (Ta nigra byla při sázení 20 cm vysoká! Je zde tedy tak 12 let a stále je trošku menší než ta na fotce v zadní části zahrady, která je zde 4 roky.) Jinak jsme na chalupu jezdili dlouho jen jako na chalupu a sázet jsme začali možná ani ne před 8 lety.

Nejprve jsem si pozvala zahradníka, ale on radil vše vykácet, tak jsem ho vyprovodila a vymýšlím vše sama.

Jediné, co jsem zakomponovala do okrasné zahrady byly lísky, které zasadil táta podél plotu (nyní jim je tak 10 let). No a ta obří lípa je snad stoletá. Tady je to tradice, každý má u chalupy lípu. Olše a jasany, které jsme nepokácely byly jako proutky před 10 lety. Je zde vlhko, pozemkem protéká potok, rostou jako z vody.

 

No a k současné výsadbě. Hodně stromů jsme nakoupili ve výšce 3 m i více, hodně jsme investovali. Před 8 lety byla na zahradě jen lípa, 2 břízy, lísky, milion jabloní, hrušeň, 2 třešně, angrešty, rybízy a zeleninová zahrada a rybník. Jinak nic, ani jeden jediný jehličnan (kromě těch pidi pod okny).

Do hlíny z vykopaného rybníku nalétlly břízy a zůstaly zde. Je zde březový háj. Bříza je náš nejoblíbenější strom. winking smiley Manžel k rostinám neměl moc vztah, ale má rád les, tak postupně tím, že jsme nejprve pořizovali obyčejné lesní stromy (p.sylvestris, p.abies - ty rostou fakt rychle) - byla jsem šťastná, že alespoň něco schválí), tak našel vztah i k ostatním rostlinám. smiling smiley

 

Co byste chtěli jako důkaz, že nejsou fotky upravované? Stačilo by vám nějaké hnusné, nevzhledné zákoutí? confused smiley 

Baví mě fotit, myslím si, že je to jedna z mála věcí, kterou umím dobře. Mám ten dar, že umím vyfotit cokoliv tak, aby to vypadalo lépe, než ve skutečnosti.

 

Tak teď jsem ještě studovala "stín u cypřiše" - ono je fakt, že ty fotky jsou po vložení sem trochu zkreslené, mají horší rozlišení, ale já znám velký originál, takže ten stín je obyčejná rozmázlá kapka deště na objektivu. Nenapadlo by mě, že to bude zmenšené postřehnutelné.

A co se nezdá na Acer platanoides Golden Globe? Mám 3 kusy. Žily 2 roky v kontejneru, ale i tak jsou krásné. Jen bohužel byly přivázané u plotu a měly co dělat s povodní, jsou teď orvané, polámané a jak byly listy mokré, tak jsou i trochu popálené. Ale barva je úplně reálná, jsou krásné, přes sezónu bílo žluté, nyní až do oranžova.

Vedle je Prunus cerasifera nigra - těch mám 7 takto vysokých, vysadíme je na střídačku jako alej. winking smiley

 

Já musím končit, ale prosím, mám vás tady ráda, spousta z vás má krásné zahrady, nechci zavdávat nějaké důvody k různým spekulacím. Já vím, že se to všude samými podvody jen hemží, ale musela bych být úplně blbá, kdybych se vám tady představila i s fotkama a pak vás vodila za nos! Opravdu nemám čas, abych dělala nějaké fotomontáže!

Stálo mě to dost vlastního přesvědčování, než jsem sem přispěla, jsem maximální introvert a někdy bohužel i maximálně upřímná, takže si ani tady nehodlám na nic hrát.

Jsem ráda, že se vám zahrada líbí, ale já ji ani zdaleka nepovažuji za nějaký ideál krásy, ani jsem si nebyla jistá, jestli se někomu bude líbit. Pro mě je důležité, že jsme zde všichni spokojení a zahrada mi přináší maximální uspokojení.

 

Galerie:
web-zahrada-výsadba-12-let-stará.jpg web-zahrada-výsadba-12-let-stará1.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 07:35
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-podzimni-hra-barev/read.php?1,23525,465788#msg-465788