Re: Moje osvědčené trvalky

Autor: Kveta, Datum: 15.09.2010 02:09

Gabčo, hodně jsem se pobavila tvým odkazem.. hezky jsem s ním souzněla, mluvil mi z duše.. přesně do okamžiku než jsem si přečetla, KDO ho napsal. Pak jsem vyprskla smíchy - autor se koneckonců dal čekat...

 

Hanko, ahoj, kde máš + 3 ? grinning smiley

 

Rame, vkus nás dvou se velmi liší. Nelíbí se mi ani jeden zerav na tvých fotkách, do své zahrady bych ( jsem ) si nevpustila žádný z nich.

Dál už se v tématu tůjek ( vč. těch echt funerálních ) nehodlám patlat.

------

 

Pokud bych měla něco napsat k mým osvědčeným + milovaným + poměrně rozšířeným druhům peren ( abych sem netahala specialitky ) asi by bylo záhodno začít předjařím.

- upřednostňuju drobné cibuloviny - sněženky, bledule, krokusy, talovíny. Top pro mne jsou modřence. Drobnokvěté narcisy.

- kytkou předjaří a jara ( poslední u mne vykvétá v pol. května ) jsou čemeřice ( Helleborus ). Mám jich poměrně velké množství, páč je syslíkuju. Líbí se mi jejich nenáročnost, stálezelenost. Různé typy listů i květů.

Jaké upřednostnit je na dlouhatánský odstavec, každá z nich je jinak krásná.

Nejvíc se mi asi líbí čemeřice z německého šlechtění - série Gold Collection.

http://www.helleborus.de/engl/hgc_eng.htm

Objevují se i u nás, jsou rel. dražší. Za původní cenu se většinou nevyprodají, jdou do slev.

I mezi čemeřicemi jsou zástupci, kt. omrznou květní stvoly v tužších zimách ( korsičanky ), na hranici přežití ( i za ní ) jsou pak - z těch kt. jsem viděla u nás prodávat - např. H. argutifolius Silver Lace + H. lividus


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 14:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-moje-osvedcene-trvalky/read.php?1,457373,458251#msg-458251