Re: Nenáročné mrazuvzdorné květiny a rostliny

Autor: Anavi, Datum: 14.12.2007 23:08

Rostlinky do betonových svahovek

Rostlinky do betonových svahovek

Nedávno jsme v rámci staveb různých betonových zídek narazili na betonové svahovky. Čím se dá taková květinová zídka osázet, aby na ni byla radost pohledět? Na to se zaměříme právě dnes.

21.9.2006 | Zahrada | diskuse (3) Na samém úvodu si zopakujme, jak při stavbě květinové zídky postupovat. Nejdříve je potřeba vybrat si z poměrně velké nabídky svahovek, které se od sebe liší tvarem, velikostí a barevným provedením. Pokud máte v úmyslu postavit jen malou okrasnou zídku, stačí klást svahovky na základ ze štěrkopísku a vyplňovat je zeminou, do které posléze nasázíte rostliny. Ladoňce svědčí severní strana. Kvete i růžově, červeně, fialově či bíle

U zídek větších a velkých, které budou mít i protipohledovou, případně podpůrnou funkci, je potřeba počítat s betonovým základem. Další postup je shodný s výše popsaným. Rostlin, jimiž můžete svahovky osázet, je skutečně mnoho a záleží jen na vás, jakou kombinaci zvolíte. Je dobré brát na zřetel světovou stranu, na niž je zídka orientována. Na severu se bude dobře dařit kapradinám a dymnivkám, jih osázejte třeba ježurou či kozincem a východ a západ je vhodný pro lomikámen, primulu či jaterníky. V následujících řádcích si představíme i jiné druhy rostlin, které si o zasazení na kvetoucích zídkách přímo říkají. Určitě si z nich nějakou vyberete.


Hvozdík čínský (Dianthus chinensis)
Tato letnička je oblíbenou rostlinou do zahrádek. Dobře se jí daří na přímém slunci, kde dorůstá do výšky 10–40 cm. Kvete od června, ale ještě v říjnu se na některých místech můžete kochat jejími bílými, růžovými či červenými květy.

A můžete si třeba zazpívat: „Ty jsi mááá – levandulovááá!



Kapradiny (Dryopteris)
Kapradiny obecně potřebují humózní půdu a prospívají v polostínu až stínu. Jsou tedy ideální rostlinou pro severní stranu. Nezapomeňte na zálivku! Mohou být vysoké 100–150 cm.


Kosatec (Iris)
Kosatců je velké množství druhů. Na zahradních skalkách se nejvíce zabydlel tzv. kosteček – Iris danfordiae -, ale není důvod nepěstovat i jiné druhy. Kosatce potřebují přímé slunce a sucho. Podle druhu nebo odrůdy jsou různě vysoké. Mohou být malé pouhých 10 cm, ale mohou být i vysoké až 120 cm. Kvetou většinou od konce dubna do července a barevně se od sebe liší na první pohled. Setkáváme se tedy s modrofialovým, žlutým nebo i bílým kosatcem. Kosatce však mohou růst i jako oranžové, růžové či krémové květiny, a mnohdy jsou dokonce různobarevné.

Levandule (Lavandula officinalis)
Tento aromatický keřík se už ve starém Římě používal pro svoji vůni do koupelí. Odtud je také odvozen jeho název. Latinsky totiž znamená lavare = koupat se. Levandule modrofialově kvete během období prázdnin, tedy v červenci a srpnu. Aromatické jsou však nejen její květy, ale i listy. Naroste od 25 cm do půl metru. Pěstujte ji na přímém slunci ve vlhké až suché půdě.

Lomikámen (Saxifraga)
U této trvalky a bylinky v jednom je původ jména také zřejmý. Většinou totiž roste na skalách, proto si o název přímo říkala: saxum = skála a frango = lámat. Její stanoviště by mělo být na slunci ve vlhké až suché písčité či hlinité půdě. Kvete v květnu a červnu. Bylinka je nízká 10–15 cm.

Mateřídouška obecná (Thymus vulgarit L.)
Když už jsme u bylinek, byla by škoda zapomenout na mateřídoušku, která se na osázení květinové zídky rovněž výborně hodí. Navíc vám tato drobná, fialově kvetoucí rostlinka může přinést i užitek. Využívá se totiž stále častěji v aromaterapii a čaje z ní vám při kašli nebo žaludečních problémech přijdou jistě vhod. Až od května do září pokvete, zkuste promnout její květy mezi prsty a ucítíte tu jemnou vůni, kvůli které si mateřídoušku zamilujete. Pokud ji nasázíte hustě ve větším množství, vytvoří krásné kobercové plochy až do výšky 30 cm. Potřebuje suchou písčitou půdu a daří se jí na slunci i v polostínu.

Zvonky udělají z vaší zídky malou soukromou louku




Plamenka (Phlox)
Phlox znamená řecky plamen nebo pochodeň. Plamenka svému jménu ostudu nedělá – kvete v mnoha odstínech růžové, fialové až po temně červenou. Občas lze vidět i bílou plamenku. Plamenek je hodně druhů, může jít o letničky i trvalky, mohou být nízké i vysoké a některé se vyskytují jako kobercové skalničky. Vyžadují výhradně slunné místo.


Zvonek klubkatý (campanula glomerata L.)
Zvonek klubkatý najdeme ve svazovkách podle jeho modrofialové barvy a květu ve tvaru zvonce. Bývá malý 10 cm, ale může dorůst až do 60 cm. Kvete od června do září a nepotřebuje pro svůj růst mnoho. Daří se mu na slunci i v polostínu a preferuje spíše sucho.

Jak vidíte, máte opravdu širokou nabídku, a to jsme zdaleka nevyjmenovali všechny rostlinky. Možná někdy příště.

 

Foto: Profimedia


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 02:10
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-nenarocne-mrazuvzdorne-kvetiny-a-rostliny/read.php?1,38596,38613#msg-38613