Re: Nenáročné mrazuvzdorné květiny a rostliny

Autor: Anavi, Datum: 14.12.2007 22:24

Moni, v této diskuzi si taky určitě najdeš svoje winking smiley . Něco u vás úplně vidím smiling smiley

Rady
NA VENKOV

Navštívili jsme příjemnou zahradu uprostřed klidného venkovského prostředí. Přestože jeví jasné známky tradičního venkova, některé prvky ji usvědčují z vlivu současných trendů… Myslíte si, že má venkovská zahrada popřít sebe samu a přijmout prvky moderního stylu?

Vidět typickou venkovskou zahradu není v poslední době tak jednoduché. Spíše najdete takzvanou zahradu na klíč s prvky jakéhosi moderního chápání rychlé výsadby, v níž převládá oplocení z tújí, rozsáhlá a zavlažovaná trávníková plocha nebo vždyzelené dřeviny. Zahrada, kterou jsme navštívili, sice není typicky venkovská, ale zahradník i přes indicie prostředí musel hledat kompromis mezi svojí spontánní vizí a požadavky majitelů. Mezi ně patřilo kromě výsadby nových ploch i zachování starých ovocných a vždyzelených dřevin. Například stařík zimostráz, který se dožil úctyhodných čtyřiceti let. Na přání majitelů ho autor zahrady Ludovít Vachút ošetřil a přesadil. Riziko bylo velké, ale přirozená síla zimostrázu větší a nyní zdobí příjezd ke garáži.
Bez starožitné lavičky to nejde

Majitelé pozemku mají v oblibě starožitné kusy nábytku a architekturu nekompromisně se odlišující od chladných linií současného trendu. V zahradě najdete milá zákoutí, jako například posezení na starých krásných lavicích pod střechou z rákosí nebo doplňky, které na venkově nesmějí chybět – dřevěný vinný sud, koňský chomout nebo sušené plody. Jistou přízeň si určitě získá i starožitná lavice uprostřed zahrady. Zahradník se při tvorbě musel přizpůsobit majitelům, prostředí i prolínajícím se stylům. Převažuje proto velká travnatá plocha obklopená z obou stran výsadbou ohraničenou zvlněným okrajem. Rozsáhlá plocha anglického trávníku není typická pro venkovské zahrady, ale současný trend čistých monokulturních travnatých ploch se často svojí elegancí přimlouvá za její výsadbu. Zkuste se zamyslet nad přirozeností trávníku, na němž kvetou kopretiny, pampelišky nebo léčivé bylinky. Takový trávník je silnější a podpoří i ekosystém a rovnováhu v zahradě. Určitě jste si všimli, že na zahradě není žádná vodní plocha. I když majitelé rybníček ani jezírko nechtějí, myslíme si, že alespoň malá vodní plocha by zahradu nepokazila. Výsadba je prezentací původních vegetačních druhů v dané oblasti, jimiž se autor přirozeně inspiroval. Na ploše přibližně 560 m2 nechybějí borovice, bříza, vrba, dominantní červený javor nebo popínavky jako břečťan, psí víno nebo vistárie. Celou kompozici doplňují různé druhy okrasných trav, kvetoucích trvalek a samozřejmě i léčivých bylin. Vyvýšené záhony jsou lemovány akátovým dřevem v jeho nejpřirozenější formě. Ale jaká by to byla zahrada u rodinného domu na venkově, kdyby neměla plochu na pěstování jedlých plodin? Majitelé si zahradu rozdělili na dvě části – relaxační a užitkovou. Při prvním pohledu je ukryta za bohatou výsadbou dolní části pozemku. Máte pocit, že by snesla ještě více zeleně a kvetoucích trvalek? Máte pravdu, ale opravdové kouzlo přírody potřebuje vždy čas. Naše rada zní: nechte si vytvořit takový koncept, který si můžete postupně sami doplňovat o další oblíbené kousky. Dovolte zahradě přirozeně růst a možná nebudete trvat ani na sterilním trávníku bez pampelišek. Zkuste si vzpomenout na romantické zahrady našich babiček a vytvořte si tu pravou – venkovskou.
Podrobnosti najdete v březnovém vydání Pěkného bydlení.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 07:25
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-nenarocne-mrazuvzdorne-kvetiny-a-rostliny/read.php?1,38596,38599#msg-38599