Re: Přísavník pěticípý

Autor: amazonka01, Datum: 04.07.2009 13:58

Tak já mám jednu poznámku, myslím, že se tu zase zaměnily dvě rostliny:

Přísavník pětilistý - Parthenocissus quinquefolia

Loubinec popínavý - Parthenocissus ( Ampelopsis) inserta (vitacea)

 

Přísavník má příčepivé kořínky, šplhá sám po zdi, loubinec ovíjivé úponky porůstá ploty, pergoly.

Používám rozlišení na loubinec a přísavník kvůli zjednodušení, ono se to tak nějak všechno pomotalo dohromady a celkem problém občas koupit to, co fakt chcete.

Jedna citace z článku o P. inserta, aby bylo vidět, jaký je v tom chaos:

 

Okolo tohoto loubince je hodně zmatků, jak napovídá už množství synonym. Zaměňuje se totiž s loubincem pětičetným (Parthenocissus quinquefolia). Liší se od něj množstvím semen v plodech, má 3–4, loubinec pětičetný 2–3, barvou mladých výhonů a pupenů (loubinec pětičetný je má načervenalé), počtem ramen úponků (loubinec pětičetný 5–8), ale hlavně absencí přísavných destiček. Loubinec popínavý se proto nedá použít k popnutí zdí, nepřichytí se na ní, nemá čím. Potřebuje oporu, ideálně pletivo, které může omotat úponky. Tato vlastnost může být ale velkou výhodou, když naopak nechceme, aby se loubinec pnul přímo po zdi a poškozoval ji svými přísavnými terčíky. V zahradnických prodejnách se prodával (a snad i stále prodává) Parthenocissus quinquefolia ´Engelmanii´, který nevytvářel přísavky. V poslední době se má za to, že tento „kultivar“ je ve skutečnosti Parthenocissus inserta a že všechny kultivary Parthenocissus quinquefolia terčíky vytvářejí.

 

Jinak Insertu mám na karisíti a šeříku, z toho jsem jí po nastěhování servala (i se zmlazením toho šeříku), byly toho kilometry. Quinquefolii jsem šoupla ke zdi, kde se mi válí po zemí břečťan. ten se prostě odmítá pnout po zdi (jediné, čeho se chytí, je paradoxně okenní sklo), takže zkouším výměnu.


Vytisknuto z www.week.cz dne 16.05.2024 01:44
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-prisavnik-peticipy/read.php?1,97449,244044#msg-244044