Re: Liriope muscari

Autor: Kveta, Datum: 21.02.2009 13:00

Petrli, ve svém příspěvku jsem ( myslím, pokud se to tak dá nazvat ) korigovala podmínky, kt. Liriope vyhovují. To, co jsi o ní napsala, připomínalo spíš prodejní anotaci.Snažila jsem se popsat zkušenosti, kt. s jejím pěstováním po 3 letech mám.

Svým kytkám se vždy snažím dopřát maximum pohodlí, splnit skoro vše, co se o jejich nárocích dočtu. Stejně tak i Liriope. Měla jsem celkem 5 ks. Dva z nich rostou naprosto bez problémů v hostáriu ( polostín ). Jeden pak na přímém slunci zahynul. Další dva (njn, Hanelo, jak jinak grinning smiley, touha po koberci) jsem vysadila - tak, jak ukazují fotky z použití Liriope v zahraničí - ve snaze vytvořit podrostový "koberec" pod stromek. Bohužel, zrovna tento má hodně hustou síť kořenů těsně při povrchu půdy, Liriope má potíže se v ( této konkrétní ) kořenové konkurenci prosadit.( = čímž chci říct, nevyhovující stromek, nikoliv kytka. Lépe by pod ním rostlo něco ještě mělčeji kořenícícho ). Zatím tam ale Liriope nechávám, uvidím, jak dál zabojuje.

 

Hanelo, ty máš jednu ? Máš ji krásnou. Navíc jako vždy, krásně vyfocenou. Kam se hrabou moje dokumentární...

Mně loni - i přes intenzivní zalévání - hůře kvetla díky totálnímu suchu na přelomu srpna a celé září ( sucho bylo takové, že mi dokonce zaschly květní stvoly u Ravenny eye rolling smiley).

Myslím, že tvá bude v pohodě. Při oblevě moje byly naprosto bez poškození, něměly zčernalé ani konečky lístků Vůbec, je to opravdu podivuhodné, jak moc sníh pomohl. Já snad z téhle pohromy vyjdu ( perenově ) téměř bez ztrát.( jak jsem psala jinde ). Ještě keře... jsem jak špagát grinning smiley.

( chicht, mj. povedlo se mi umazat tři kousky z vrcholu seznamu chtěných..ještě je nemám doma, ale tááák moc se těším.. jen aby byly, přišly, rostly a hlavně, naplnily ! očekávání vyjmečnosti - se pak poprsím grinning smiley ).

 

Jajo, já ti nevím, co se mrazově letos přihodilo. Za 35 let toto nepamatuji, nikdy jsme tak vysoké mrazy neměli. Takhle nízké teploty byly dva dny na závětrné straně Ještěda. Oblast se ( co vím ) táhla od Stráže pod Ralskem ( meterologická měřící stanice ) přes Český Dub a bohužel až ke mně. O 5 km dál už takové mrazy nebyly ( severně i jižně, tam měli max. - 16 st. ). Jestli se takto nízké teploty táhly dál k Jičínu, nevím.

Zase. musím být ráda, na Jizerce pak ( tuším další den ) namělřili přes - 30. st. To jsou ale hory, ne moje nížina..

Naštěstí jsem měla dost vysokou ( a naházela jsem ) sněhovou pokrývku, přežila mi pod ní bez poškození i choulostivá čemeřice, kt. normálně vydrží pouze - 12 st. U země pod sněhem muselo být pouze kolem nuly.

 

K vzhledu - no, pokud k něčemu přirovnat, tak už spíš k modřenci než k šuškardě. grinning smiley

Pokud mám shrnout to, proč patří ke šperkům... stálezelenost, úhledný, "trávový" vzhled, pozdní doba kvetení, neexistence chorob a škůdců. Elegance habitusu.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 03:28
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-liriope-muscari/read.php?1,186650,187873#msg-187873