Re: Liriope muscari

Autor: Kveta, Datum: 19.02.2009 23:57


petrli napsal(a):

Tak Vám předhazuju další zajímavou kytku. Znáte Liriope? Zdá se být prostě takovým supermanem mezi rosltinami. Kvete od léta do podzimu horoznovitým modrým květenstvím, které není právě malinké, téměř nic nevyžaduje, nevadí ji stín ani sluníčko, jediná její nevýhoda je, že dobře rostě, takže se musí po nějaké době zkrotit. Pěstuje ji někdo z Vás?

Odkaz je na popis a pěstování. http://skalnickar.blog.cz/rubriky/liriope-muscari

Petrli, oponuji. Liriope zas tak bezproblémová, jak by se z tvého popisu dalo vyčíst, není.

Koupila jsem ji na podzim 06, mívají ji v Baumaxech. Cena 70,- Kč/ 2l květník v 50 % slevě. Loni ji nabízel nějaký z Lukonů - tuším za 39,-. V Droždíně ji stabilně nabízejí za 75,- Kč.

 

Zakoupenou rostlinu jsem rozdělila na několik kusů, mám tedy několik rostlin.

Na přímém slunci mi zahynula. Kvete cca 2 - 3 týdny, nemá ráda sucho. Rozhodně se příliš nerozrůstá - zahušťuje trsík. Teprve na podzim mi po 2 letech v zemi pustila jediná rostlina první krátký oddenek.

 

Nicméně, je to moc krásná trvalka ( což mi potvrdí i Hanela, kt. po ní také dlouho pásla až sehnala ), Ačkoli se řadí k liliovitým, dělá dojem nádherného nízkého - a stálozeleného ! - porostu.

Existují i jiné kultivary než tento základní ( např. panašovaná, bíle kvetoucí, dokonce je i Liriope, kt má mladé lístky čistě bílé ).

 

Jajo, u tebe by přežila v poho - po mých letošních - 24,5 st. není ani oslizlá. Pravda, byla krytá sněhem, ale o ten u tebe nouze nebývá, že ? grinning smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 08:09
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-liriope-muscari/read.php?1,186650,187323#msg-187323