Re: Džungloidní zahrada, pro otrlé

Autor: Anavi, Datum: 07.04.2022 09:56

Alenko, já mám někdy výčitky, že jsem toho ve snaze mít vše, "nahulila" na tu moji malou zahradu moc. confused smiley A pak jezdím kolem zahrady, kterou dělali profíci, dávám tomu rok, dva a budou ob jeden strom nebo keř muset něco vykopat, už teď je to tam přehuštěné. Oni tomu navíc nerozumějí, takže tomu nechávají volný průběh, na jaře a na podzim tam vidím firmu, doplňují kůru (oceňuji, že mají aspoň všude kůrový mulč a ne ty šílené šutry) a sem tam něco pokrátí. Ale je to dlouhodobě neudržitelné. Oni prostě na těch rostlinách potřebují vydělat, tak tam toho narvou hromadu. Když vím, jak se mi přesévají třapatky, tak nechápu, že jim jich tam dali asi 50. Já jich dala pár a do tří let mám neprostupnou džungli, vše se tam přesévá, každý rok je záhon jiný a za opravdu malé peníze. Tady to stálo majlant prý... dle info od sousedů těch lidí. Zmiňovali cca 200 tisíc za zbudování.

 

Kůry musí být velká vrstva, aby fungovala. Já to právě řeším tak, že dám méně vzhledné věci, aby měli funkci toho mulče a tou kůrou to pak v malé vrstvě překryju - ta má spíš takovou estetickou funkci (oni to pak kosáci stejně upraví podle svého a vypadá to strašně, ale aspoň mám pocit, že ta zahrada žije a nedělá mi problém čas od času vzít hrábě a dát to zase na půl dne do cajku grinning smiley winking smiley).

 

A pak si hlavně představím, že bych ten kamenolom nedejbože zdědila nebo si koupila dům, kde taková zahrada bude a měla bych chuť ji přebudovat confused smiley. Kam s těmi kameny, když se to nedá ani zkompostovat, ani seštěpkovat? winking smiley Jedině z toho vytvořit nějakou hromadu, zasypat to materiálem a vytvořit pomocí toho nějaký val, aby se toho člověk zbavil (ale stejně to tam pořád zůstane pro budoucí generace). sad smiley Pokud ty kameny "utečou" z textilky, dostávají se hloub a hloub (bohužel vlastní zkušenost) a je to o zlomení rýče, pokud na ten šutr člověk narazí při snaze tam něco zasadit. Jak třeba doplnit cibuloviny?

Za mě opravdu děsivá představa na takové zahradě chtít cokoli dělat. angry smiley

Opadané listí nechávám ležet pod stromy, smíchá se to s kůrou a je tam pěkná listovka. Z kamení jsem to musela vyfoukat vysavačem a dočistit ručně. Pěkně děkuju, už nechci. Jedna zkušenost stačila, přeneseně bych tomu nevěřila. Člověk se musí napálit sám. winking smiley stydlin smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 14:13
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-dzungloidni-zahrada-pro-otrle/read.php?1,1154163,1602099#msg-1602099