Re: Živá zahrada

Autor: tak63, Datum: 28.02.2019 19:47

Ještě k čmeláčím predátorům.

Pokud někdo má čmelín bez ochranných prvků, tak pouze napomáhá k rozmnožování predátorů a likvidaci čmeláčí populace. Nejhorší je zavíječ čmeláčí (noční motýl, který nemá nepřítele) = pěknej ksindl. Přiláká ho pach hnízda, naklade vajíčka, z nich jsou larvy asi 3 cm dlouhé a ty vyžerou čmeláčí buňky. Zlikvidují v pohodě celé hnízdo. Minulé 2 roky jsem vchod chránil klapkou z průhledného lehkého plastu. Tu si čmeláci dokážou nadzvednout, ale měl jsem špatně utěsněnou střechu a dostal se tam tudy. Když se larvy nažerou a chtějí se zakuklit, tak vylezou pod střechu. Tam jsem je sezbíral (asi 40 ks). Čmeláci byli nas-aní, že se jim hrabu ve hnízdě a dost na mě doráželi - tydýti. Kdyby raději kousli do larvy, ale to né, té si ani nevšimnou i když je kolikrát ve spánku okusují sad smiley(čmeláky). Několik jedinců přežilo a sezónu v hnízdě dosloužili. Druhý čmelín byl zlikvidovaný komplet.

Já jsem z větracího otvoru vytvořil zároveň past na mrchy predátory = 2 v 1 - viz. foto:

1/ čmelín s uzavřeným větracím otvorem (pastí). Do čmelína vede husí krk asi 1,3 m dlouhý s průhlednými okny pro snadnější orientaci a u vchodu jsou větrací otvory v husím krku překryté kovovou síťkou, aby se predátor přilákal a nemohl vstoupit.

2/ otevřený větrací otvor s víčkem s dvojtou síťkou a trubičkou

3/ hrdlo větracího otv. zakončené kovovou síťkou

4 a 5/ víčko vkládané do hrdla otvoru.

Predátor vleze trubičkou do pasti přilákaný pachem hnízda a už nenajde cestu zpět. Nazývám jí - kupředu pravá i levá, zpátky ni krok.

Čmelíny mám na severní straně s celodenním stínem

Až bude obydleno, tak dám video smiling smiley.

 

Galerie:
001.jpg 002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 18:49
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-ziva-zahrada/read.php?1,81311,1529261#msg-1529261