Vyzkoušejte živý vánoční stromek

Autor: Ram, Datum: 17.12.2009 18:55

Vánoční stromeček patří k typickým symbolům Vánoc. Málokdo si dokáže představit Štědrý den bez nazdobeného vánočního stromku. Jak ale vybrat ten správný? Hlavní otázkou je, zda se rozhodnout pro umělý vánoční stromeček nebo pro jiné řešení. Korejská jedlička (Abies koreana) v praktickém plastovém květináči
Korejská jedlička (Abies koreana) zasazená v praktickém plastovém květináči s rukojeťmi.

Je to dilema už od dob, kdy se na trhu objevily první umělé vánoční stromky s „větvičkami" připomínajícími štětku na čistění láhví. Každé řešení má své zaryté příznivce a odpůrce. Ale existuje ještě jedna možnost a o té je i následující článek.

Umělý stromek vydrží

Pro umělý vánoční stromek jednoznačně hovoří fakt, že vyndat takový stromek ze skříně či přinést jej z půdy je mnohem jednodušší, než jej každý rok znovu a znovu kupovat před obchodním domem nebo na vánočním trhu. Samozřejmě, je pravdou, že i umělý stromek musíme aspoň jednou koupit a dokonce je i dražší, ale jedná se o jednorázovou investici, která se díky možnosti jeho opakovaného použití z finančního hlediska určitě vyplatí. Když se k dnešním esteticky zvládnutějším modelům navíc přidá „freon free" spray s vůní jehličí, tak je iluze téměř dokonalá.

„Živý stromek" a voňavé kouzlo Vánoc

ozdobíme stromek a přes květináč přehodíme zástěrku s vánočními motivy
Stromeček ozdobíme a přes květináč přehodíme elegantní „zástěrku" s vánočními motivy.

Finanční hledisko není tím jediným kriteriem - pro mnoho lidí není umělý stromek dost stylový - a proto nedají jinak, než že si raději koupí voňavý „živý" vánoční stromek. Nevím sice, co živého ti lidé vidí na pahýlu odděleném od pařízku někdy před měsícem při prořezávce zahoustlého porostu smrčků či boroviček, který po ozdobení a umístění v teple domova v předsmrtné agónii vydechuje zbytky silic a pryskyřice v předem prohrané snaze se zachránit, tolik podoben umírajícímu smutnému klaunu okrášlenému pestrými ozdobami rolniček. Stojíc v koutě zbytečně křičí o záchranu němými ústy a marně roní velké smutné slzy vonné smůly. To je ta poezie a vůně Vánoc, vůně čerstvého vánočního stromku, jež tak pěkně dotváří celkovou atmosféru svátků, kterou velebí lidé, co si pořizují takzvaně „živý stromek". Protože tento „živý" stromek „přežije" někde do Nového roku, někdy do Tří králů, ale stejně pak končí v kamnech či vedle popelnice.

Klasickým vánočním stromkem je smrk nebo borovička z probírky (nebo v poslední době stále častěji jedle kavkazská (Abies nordmanniana) ze specializovaných pěstíren vánočních stromků) zasazený ve stojánku v lepším případě umožňujícím jeho zavlažování, který brání zvláště u smrčků opadávání jehličí.

Vánoční stromek netradičně

ozdobnou špičku nasadíme na hůlku a zapíchneme ke stromku do květináče
Na živý stromek nelze nasazovat tradiční ozdobnou špičku, abyste neolámali pupeny, ale stačí špičku nasadit na nenápadnou hůlku, kterou zapíchneme do květináče ke stromku. Po ozdobení nikdo nic nepozná.

A co takhle zkusit jednou vánoční stromek docela jinak? Stromek, který Vánoce i Nový rok přežije ve zdraví a my se celý rok budeme moci těšit na další Vánoce se stromkem větším živým a ještě krásnějším. Jak na to? Stačí si včas vybrat v některém spolehlivém zahradnictví, či školce, druh a velikost stromku, který je vám nejbližší. Je možné ho koupit s kořenovým balem a zasadit do hezkého prostorného a ozdobného, ale nejlépe praktického a přenosného, květináče. Nebo je možné ho koupit v pěstebním kontejnerku, kdy je práce se stromečkem zas o něco jednodušší. Je třeba pamatovat, že keramický květináč větší velikosti už sám o sobě něco váží a na pozdější manipulaci není z nejšikovnějších. Lépe je dát přednost něčemu jednoduššímu, třebas plastovému květináči s rukojeťmi na přenášení, které se jednoduše dají schovat pod sváteční zástěrkou s vánočními motivy, což každá zručnější hospodyňka jistě svede.

Jaký stromek vybrat

Co se druhu týče, tak je to docela jedno. Pokud to má být alespoň trošku tradiční, tak bych osobně doporučoval neopadavý jehličnan. Jestli to bude jedle, smrk, borovička či něco jiného domácího či cizokrajného druhu je v podstatě jedno. Já jsem dal přednost jedli korejské (Abies koreana), někomu se může líbit jedle kavkazská (Abies nordmanniana), je možné zkusit třeba stříbrnou jedli vznešenou (Abies procera „Glauca") anebo stříbrný smrk pichlavý (Picea pungens). Je dobré, když je stromek pravidelně rostlý a rovný. K čemu vás srdce táhne, tomu dejte přednost. My jsme doma mívali na svátečním stole jako ozdobu miniaturu vánočního stromečku z populárního kuželovitého smrčku (Picea glauca „Conica"). Důležité, zejména pro první Vánoce je hlavně to, aby stromek měl dostatek kořenů.

Jak postupovat

ozdobený živý vánoční stromek
Ozdobený živý stromek necháme v pokojové teplotě obýváku raději jen po dobu vánočních svátků, aby se v teplé místnosti „neprobudil".

Stromek vsadíme do pěstební nádoby a hlavně jej dobře zaléváme. Je nutné si uvědomit, že stromek venku je v zimním období v klidu, kdy odpočívá. Naším hlavním úkolem je z tohoto klidu ho neprobudit. Stále musíme mít na mysli, že jde o živý organismus a jeho přizpůsobivost je jen omezená. Proto se musíme přizpůsobovat venkovním přírodním podmínkám a postupovat citlivě a s rozmyslem. Teplotní rozdíly cca deset stupňů při dostatečné zálivce neznamenají žádné nebezpečí. Takže když je venku okolo nuly, stačí stromek přenést na pět až sedm dní do světlé chodby s teplotou okolo deseti dvanácti stupňů. Po této aklimatizaci jej můžeme přenést do obýváku vytopeného na běžnou pokojovou teplotu dvaceti či dvaadvaceti stupňů. Při této teplotě stromeček v květináči spolehlivě vydrží na Štědrý večer i oba vánoční svátky, jen nezapomeňte na zálivku. Potom je nejlépe stromeček znovu zhruba týden aklimatizovat a co nejrychleji s ním do venkovního prostředí, kam patří. Pokud byste se stromečkem po svátcích nechvátali do venkovního prostředí, vystavujete ho nebezpečí, že začne rašit a potom by mohl hůře snášet přemístění ven. Pokud ho necháte například na chladné chodbě tak vyraší dlouhými řídkými a neduživými výhony, které nebudou stromek příliš zdobit. Proto si pamatujte: hned po svátcích na studenou chodbu a pak ven. Pokud není půda zmrzlá, dá se květináč zapustit nejlépe někam do stínu do záhonu, nebo alespoň částečně zapustit a přihrábnout shrabaným listím a přikrýt klestím, aby se listí nerozfoukalo.

Pokud tohle všechno dobře dodržíte, stromek na léto umístíte do polostínu a budete zalévat, tak se můžete těšit na další Vánoce se „starým známým"... jen o něco větším a krásnějším.

 

Ota Beran http://www.bmprofit.cz/stromek.html

 

Galerie:
stromek3.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 18:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/vyzkousejte-zivy-vanocni-stromek/read.php?2,304863