Re: Co kvete v říjnu

Autor: babkaela, Datum: 02.10.2023 21:52

Víš, Alenko, u nás teď v zahradě moc pěkného už není, letos se moc nedaří, nevím proč ... José Carreras je ovšem bezkonkurence, stále kvete, jenže na stále vyšších prutech (já nevím jak se tomu u růží říká) teď je snad na 2 m. A samozřejmě "Betynka" Betty Prior - to jsi opravdu zaváhala - tři roky v desetilitrovém "maltovníku" ještě nepřestala od června kvést, a to nějak nestíhám stříkat odvetlíky. Taky Atrhur Bell (noo, stříh jsem nějak zprznila) kvetl letos podruhé - tohle vše v suchopárech, kdy zvládnu tak nějak zalít žrací, ze které stejně moc není.

Gaury kvetou jako o život, jedna dokonce tak nějak převálcovala, zastínila, pokryla, moji vysněnou "fialovou" (já už jsem asi opravdu blbka, nevím přesně jak se jmenuje) - musím přemístit gauru jinam (asi se nepodaří, válcovitý silný kořen). Kvete Whisky - snad lépe než v prvním floru, kdy vypadala, že to letos zabalí - nastříhala jsem pár pro kamarádku dnes, téměř za zenitem, říkala jsem jí, že má jen na ovonění - musím zjistit, kde se sazenice dá koupit, nedaří se mi ji namnožit - možná Spomyšl - nerada, a to velice, objednávám něco co nemohu mít přímo v ruce.

A s popelníkem, sice sice jsem fest kuřák, ale v takové kráse by mi bylo "žinantní", prostě nepřípustné , zapálit si cigaretu. Stejně tak nemám potřebu kouřit v botanické zahradě a arboretu MZLU, bazilice Nanebevzetí Panny Marie (či jak se to jmenuje na Starém Brně co je pohřbená Eliška Rejčka), památník Gregora Mendla, ZOO Brno, či jen tak zahradnictví u Kopřivů ... prostě všude tam, kde je "krásně" nebo - nejsem věřící - ale nějakou atmosféru či prostor nebo něco prostředí? opravdu mi uniká správné slovo - "znesvětit" zapálénou cigaretou.

A Evy má Kája, stopro. Kdysi z Lídlu - já si takovéhle zbytnosti pamatuju.

A zkoušení - zkoušíme furt všechny - abych neopomenula TAKa TAK všichni - ZZ jsou nevyzpytatelé.

A jak se daří u tebe Perfume Kisses? U nás letos vypadala na odpis už při prvním kvetení - zlatohlávci, mravenci, přepalovací slunce, ani ne černá skvrnitost, ale přesto "holé nohy" - probrala se nějak k životu a začíná znovu nakvétat - snad nové nespalí mráz.

Dnes mi přišel mail od Basíka - já už snad nemám ani sílu zkoušet - i když nabídka je velice lákavá.


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 20:06
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-kvete-v-rijnu/read.php?1,649498,1627676#msg-1627676