Re: Co kvete v dubnu

Autor: Anavi, Datum: 26.04.2022 08:13

gabčo, mám tento kousek-viz níže...a zatím teda leze velmi nesměle. Stejně tak se u nás nedaří rodgersii, to už taky vzdávám :(... a teď jsem dohledala tu fakturu, zjistila jsem, že mi nežije z toho seznamu ještě jedna škornice... To je na jednu stranu hrozné, co já už proinvestovala. Z loňských drahých čemeřic to nedala ani jedna, asi jsem jim vybrala špatné stanoviště. sad smiley

 

1 x

Pomněnkovec velkolistý 'Mr. Morse', Květník o průměru 11 cm
Brunnera macrophylla 'Mr. Morse' 231 Kč

 

Mr.Morse® je novinkovou odrůdou pomněnkovce patentovanou teprve v roce 2007. Objevil ji jako přirozenou mutaci Chris Ghyselen z Belgie. Jméno pomněnkovec rostlina získala díky svým jemně modře až blankytně modrým květům. V tomto případě se ale jedná o výjimku – rostlinu zdobí droboučké květy sněhově bílé barvy. Vykvétají přibližně v polovině jara na tenkých stoncích o výšce kolem 20 cm.

Ne každý si však brunneru oblíbil pro květy. Hlavní atrakcí jsou totiž velké, srdčité listy, které mají nápadné vybarvení. Jsou v základu středně zelené, stříbřitě mramorované, takže původní zelená barva se objevuje jen při okrajích a jako nápadné žilkování. Odrůdy s barevnými listy dokáží udělat půdní pokryv za znatelně delší dobu než základní druh se zeleným olistěním, takže pokud si přejete vytvořit z ní půdní pokryv, vysaďte na určené místo více rostlin nepříliš daleko od sebe.

Pomněnkovec je hlízovitá trvalka, která má ráda mírně přistíněné stanoviště, kde dokáže dokonale rozvinout své atraktivní listy. Není invazní, nerozsévá se kolem sebe, ani se oddenky neplazí po celé zahradě. Zůstává na svém stanovišti a pomalu se množí do čím dál většího a atraktivnějšího trsu. Potřebuje propustnou, vlhkou a chladnou zem. Rostlina je patentována v USA pod č. PP19,947 a v Evropě PBR 25449 a její množení je bez licence zakázáno. Plně mrazuvzdorný do cca. -40°C.

Zdroj: https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1055


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 00:21
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-kvete-v-dubnu/read.php?1,575037,1603104#msg-1603104