Re: Zakládání kompostu v plastovém kompostéru

Autor: Anavi, Datum: 22.07.2020 08:24

JAKÉ JSOU MOŽNOSTI ZPRACOVÁNÍ VĚTVÍ?

Pokud se chystáte zakládat kompost na příští rok, můžete menší větve použít jako dobrý základ. Stačí je pouze nalámat na krátké například 1–1,5metrové pruty a ty uložit v tenké vrstvě na dno kompostéru. Na tyto větve lze dále ukládat další organický materiál, který bude díky dřevní hmotě lépe dýchat. Hromada nesmí být ale moc vysoká. Mnoho užitečných živočichů, kteří napomáhají rozkládat a provzdušňovat materiál se totiž nachází v zemi a při příliš vysoké vrstvě větví hrozí, že budou mít problémy se do kompostu dostat.

Větve můžeme také dobře zpracovat pomocí štěpkovače či drtiče. Štěpku lze následně dobře použít na topení v kamnech. Oproti tomu drť lze dobře použít na mulčování záhonů či na kompost, kam se hodí hlavně materiály drobné struktury, aby nedocházelo k tlení hmoty, které je pro správné kompostování nežádoucí.

BUĎTE KREATIVNÍ!

Mnohé větve můžete také využít na různé okrasné nebo haťové plůtky. Stačí, když si pruty o větším průměru ukotvíte do země a dáte tak budoucímu plůtku tvar. Následně jimi propletete ještě v syrovém stavu pevné dlouhé pruty.

Dlouhé pruty si můžete také ponechat a příští rok z nich vytvořit oporu pro rajčata, papriky a či jinou zeleninu. Můžete je také využít na stavbu opěrné konstrukce na fazole nebo hrášek. Fantazii se meze nekladou.

 

Něco jsem k tomu našla: https://www.magazinzahrada.cz/jake-jsou-moznosti-likvidace-organickeho-materialu-na-zahrade/


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 09:29
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-zakladani-kompostu-v-plastovem-komposteru/read.php?1,844834,1566680#msg-1566680