Re: Sladká tráva

Autor: Anavi, Datum: 05.07.2008 13:53

Stévie sladká - přírodní sladidlo

17.6.2008 Vliv na zdraví člověka
Stevia rebaudiana Bertoni - stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky je čisté přírodní sladidlo - steviosid.
Má své příznivce i mezi řadou lékařů, především internistů. Jako potravinový doplněk ho používají špičkoví sportovci, výrobci nízkokalorických potravin, nápojů i hotových pokrmů. Ke kladům tohoto sladidla patří následující poznatky získané v různých zemích světa dlouhodobým užíváním některého z prodávaných výrobků firem, jež se zabývají zpracováním steviosidu.

Jaké jsou tedy jeho klady?

1. Je netoxický.
2. Má nulovou kalorickou hodnotu.
3. Odolává vysokým teplotám a může být použit při vaření a pečení.
4. Při jeho získávání nejsou použity žádné konzervanty nebo umělá barviva.
5. Je rovnocennou, navíc bezpečnou náhradou za umělá sladidla.
6. Neobsahuje karcinogenní nebo umělé látky.
7. Napomáhá bezpečně při kontrole tělesné váhy.
8. Významně pomáhá diabetikům, lidem s kardiovaskulárními chorobami,
lidem s obezitou a pacientům s poruchami metabolizmu.
9. Neovlivňuje negativně hladinu cukru v krvi.
10. Snižuje riziko tvorby zubního kazu.
11. Tlumí chuť na sladkosti, tabákové výrobky a alkohol.
12. Chutí se vyrovná řepnému cukru.
Tímto výčtem jsme zdaleka nevyčerpali vlastnosti výtažků získaných z nadzemních částí stévie. Lékařské a klinické zprávy potvrzují, že stovky přípravků ze stévie jsou netoxické, nekalorické, nekarcinogenní. Lidské tělo tyto glykosidy steviosidů nemění na cukry, které by se ukládaly ve svalech, v buněčných tkáních nebo by nepříznivě ovlivňovaly metabolické pochody.
Některé velké světové firmy vyrábějí ze stévie mnohé přípravky a potravinové doplňky. Nejnovější je počin dvou potravinářských gigantů Cargillu a Coca-Coly. Společným úsilím vyvíjejí přírodní sladidlo ze stévie pod názvem Rebiana. Takže se možná brzy dočkáme Coca-Coly slazené stévií.
V Japonsku, Koreji a Číně je spotřeba výrobků ze steviosidů značná a dosahuje až 90 %. Asiaté stévii používají k přípravě téměř tisícovky pokrmů a v nápojových recepturách. Uplatňují ji rovněž v kuchyňské přípravě ve studené i teplé kuchyni, protože snáší vysoké teploty, aniž by došlo k štěpení účinných látek. Využívají i toho, že jednotlivé látky, které jsou ve stévii obsaženy, jsou mimořádně harmonicky vyvážené. Spotřeba výrobků ze stévie také stoupá v mnoha dalších zemích světa, neboť se uplatnily při léčbě kvasinkových nebo plísňových onemocnění a kožních problémů.


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 16:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-sladka-trava/read.php?1,83833,95442#msg-95442