Re: Amarylis - hvězdník

Autor: Betas, Datum: 29.01.2024 10:52

Gabco ano, je to velky problem. Neni ted dostatek svetla, listy jsou svetle, tenke a krehke, strasne snadno se lamou, takze je i svazuji. Snazim se jim na parapetu najit co nejvice slunicka, ale mam takove jen dva parapety a sviti tam jen tak do obeda sad smiley

Musime se uklidnovat, ze den ode dne to bude lepsi, den se prodluzuje a slunce taky snad bude vic svitit. please smiley

Proste jim zkusit najit zatim co nejvice slunecne misto a rozhodne nestrihat listy, nutne je potrebuji na nabrani sily na pristi rok. Slunce je pro ne to nejlepsi mozne hnojivo. Takze jednu klativou po odkvetu mam tak, ze listy jsou polozene na knihach vedle a vidim, ze postupne sili (je to cibule od mamky, ktera ji po odkvetu dala nekam asi uplne do tmy, protoze listy byly extra dlouhe a vytahle..). Nevim, jestli pak casem bude schopna stat samostatne, ale nove listy uz snad zacnou lezt poradne, tak treba az pak nejake ty nejhorsi ostriham. Nekde jsem cetla, ze aby pristi rok vykvetly, musi mit alespon 6 listu.

 

Ty nejvetsi zlobidla, co zatim nekvetou a ani loni nekvetly, maji treba jen jeden list, po zmrzlych zasadim vsechny do jednoho velkeho hlineneho kvetinace a dam ven na slunicko. Do zahonu se bojim, mame tu hodne slimaku a i tak to budu testovat, jestli mi tam nepolezou.. nono smiley Ty velke si zkusim dat do truhliku za okno, neco mozna na balkon. Pry by idealne mely mit aspon 6hod slunce denne..

 

Jinak ja loni mela opacny problem (jak pises zalivat jen cibuli a ze ti listy nevydrzi) - mela jsem az do toho listopadu, kdy jsem davala zazimovat, porad listy uplne svezi, zelene, pevne, a to jsem nezalivala uz od zacatku rijna minimalne. Takze jsem je i s listama dala do krabice (do tmy a zimy), pry si z nich porad stahuji ziviny, dokud uplne neseschnou a nezhnednou..


Vytisknuto z www.week.cz dne 01.05.2024 08:15
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-amarylis-hvezdnik/read.php?1,68689,1631891#msg-1631891