Re: Co je to za kytičku?

Autor: babkaela, Datum: 27.06.2020 00:13

Cancourku je to hadinec stopro https://www.casopisroots.cz/hadinec-obecny-echium-vulgare/ . Poprvé jsem tuhle planou kytku viděla viděla na vlastní oči před 9ti lety na mojí poslední 3denní dovolené (návštěva u sestry na Sokolovsku) u nově vznikajícího jezera Medard - láska na první pohled, od té doby přemýšlím, kde ji vyňoupnout a přemístit do zahrady - místo by bylo, kout zcela suchý a téměř rumištní, tam by se mu velice líbilo a ejhle ...

předevčírem jsem byla skoro po roce (moje nohy, asi kyčel, opravdu nechtějí chodit) na procházce s Tondou v lese na houbách, děda měl chuť na houbovou bramboračku, spolu jít nechtějí ani nááhodou.....představa, že budu zase celé odpoledne řešit neřešitělné "proč za mnou nejde ta která kočka či kocour, kam se která vys.ala, kterou motyku-koně má osedlat nebo jít dát do výběhu motyčku-poníka a že ji to vlastně už ani nebaví a dej mi nějakou práci, posbírat jahody nebo maliny je nuda .... atd., atd., a furt dokola ... a babí koukej" byla natolik hrůzná, že jsem rozhodla - jde se. Snad stokrát jsem za tu hodku a půl byla v podřepu, kdy dál to už opravdu nešlo, a "koukej na tohohle brouka" ... a v půl cesty BYL HADINEC ... nikdy jsem ho tady růst neviděla, měla jsem váááánoce ... Tonííí podívej, hadinec ... "babí, já jsem zapomněla odsedlat Salámka" (jeden z imaginárních koní) ..................... co říct, ach jo.

Další z mých vysněných rumištních kytek do zahrady je vratič https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrati%C4%8D_obecn%C3%BD . Dokud jezdila sestra na návštěvu, vždycky přivezla téměř "otýpku" této kytky, u nás jsem nikde na ni nenarazila (taky kde, když už dlouho téměř nikam nejdu) ... část jsem použila do suchých vazeb na hřbitov na dušičky a část jsem rozvěsila do spižíren. Opravdu odpuzuje moučné moly. Na výluh na postřiky bych nepoužila, je jedovatější než průmyslově vyráběné insekticidy. Poslední kytička mi visí na garnýži v kuchyni už 3 roky sad smiley.

Ale asi jsem měla být zase v úplně jiném šuplíčku stydlin smiley ... lepší už to se mnou nebude. Píšu jednou za čas a vždycky mám potřebu se vykecat ze všeho naráz.


Vytisknuto z www.week.cz dne 10.05.2024 06:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-je-to-za-kyticku/read.php?1,631496,1564899#msg-1564899