Re: co to je, poradte

Autor: drahus, Datum: 17.03.2008 19:54

Dnes jsem mluvila se sestrou. NENÍ to Araucaria araucana(Blahočet Chilský). Pochází z Číny a název Cunninghamia lanceolata /Ostrolistec kopinatý/ Blahočet je velmi podobný, ale má jinak posazené jehličky.

To je nová informace.

Dávám znova foto stromečku, abyste nemuseli listovat zpět winking smiley

Ještě dodám foto matečné rostliny, jakmile mi bude dodána

 

 

OSTROLISTEC (CUNNINGHAMIA)
Čeleď: tisovcovité (Taxodiaceae) Řád: jehličnatotvaré (Pinales)


Rod ostrolistec zahrnuje 3 druhy rostoucí ve východní Asii.

Pro naše podmínky má význam pouze jeden a to ostrolistec kopinatý (Cunninghamia lanceolata), který byl objeven anglickým lékařem J. Cunninghamem v Číně již v r.1700. Jedná se o prastarý typ jehličnatých stromů (z doby křídové) připomínajících vzhledem blahočety. Tyto vždyzelené jehličnaté stromy se štíhlým kmenem a rozkladitými větvemi vysoké u nás max. 5 m, dorůstají v domovině až 50 m.

Jehlice jsou 30-70 mm dlouhé, na okraji jemně pilovité a dlouze přišpičatělé, na větvičce velmi hustě nahloučené. Květy dvoudomé, šištice vejčitě kulovité (3-4 cm dlouhé), vytrvávající na stromě i po vysemenění.

Nároky se podobá kryptomérii japonské, oproti které je však choulostivější. V parcích arboreta Žampach hrozí tomuto exempláři poškození v případě mimořádně tuhých mrazů.

Lehké, měkké (a přitom velmi trvanlivé), snadno opracovatelné a vonné dřevo ostrolistce je hospodářsky významné pro jižní a střední Čínu. Používá se na stavbu domů, k výrobě beden a zejména rakví.

 


 

Galerie:
_mg_6198.jpg _mg_6197.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 21:48
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-to-je-poradte/read.php?1,11658,60123#msg-60123