Re: Semínka a vysévání

Autor: vimrova, Datum: 16.01.2018 22:21

Regino, snad dobře winking smiley .

Viděla jsem někdy koncem listopadu 7 let starej receptář , pan Černý tam vysvětloval výsev a zdůrazňoval důležitost teploty (22-24°C) a 100% vlhkosti. Došlo mi, že veškeré moje předchozí pokusy zřejmě ztroskotaly na jednom nebo druhém. Jednak jsem je nikdy nedávala vyloženě pod igelit a jednak v bytě nemáme tak vysokou telotu, takže problém byl asi i v tom.

Takže jsem hned 27.11. pokusně vysela jednu misku ( semínka sebraná ten samý den venku z ledovek, které tou dobou ještě nebyly pomrzlé), zalila, šoupla do igeliťáku a dala úplně k topení. Asi za týden se začaly objevovat zelené krupičky v půlce, která přiléhala k tomu topení. Takže jsem to pak otočila a ještě něco málo vzešlo i na druhé půlce, ale už ne tolik. Takže teplota je úplně to nejdůležitější ( hlavně je asi problém její pokles v noci, kdy u nás topení neběží až do 5 do rána).

Krásně to vzešlo, přepichovala jsem je 7. ledna. Chci vyzkoušet postupné výsevy, abych se dobrala správného data výsevu, aby byly správně velké na 1. května. Je samozřejmě jednoduí těch pár kousků koupit, ale já se v zimě nudím a tohle mě baví winking smiley.

Další podstatnou věcí je použití supresivního substrátu - ty ledovky byly v tom igelitu uzavřené 3 týdny a za celou dobu ani nedošlo na padání klíčních rostlin, ani se nikde na povrchu nevytvořila plíseň, či cokoliv jiného. Už ho testuju 2 roky a je evidentní, že počáteční zvýšené náklady na výsevní substrát se rychle vrátí, protože se ušetří na následné chemii. Taky je samozřejmě potřeba substrátem šetřit, takže jsem si pořídila takový ty plata 30x40cm s 80 buňkami. Kdybych vysévala do kelímků od jogurtů, byla by spotřeba substrátu samozřejmě obrovská eye rolling smiley . Když se s těmi platy zachází opatrně, dají se taky používat několikanásobně, takže to není nijak drahé.


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 13:31
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-seminka-a-vysevani/read.php?1,5426,1479852#msg-1479852