Re: Jaka banka?

Autor: Hanule, Datum: 17.12.2010 13:14

Mám postupnou zkušenost snad s deseti bankovními ústavy v ČR.. Pokud ti nevadí placení nějakých poplatků, za nejmenší zlo mám eKonto u Raiffesenbank, z hlediska internetového bankovnictví rozhodně špička.

Pokud to ostatní bankovní ústavy nepropracovaly, jejich internetová bankovnictví ve srovnání s eKontem působila jako noťas versus školní písanka..

Pro Poštovní spořitelnu hovoří "pobočka na každé poště", takže to je dobré pro lidi, co bydlí na vsi, kde nic jiného není, ale celková úroveň banky jako takové není žádná sláva. Nevím, zda se něco nezměnilo, ale ještě loni např. kasírovali poplatek za zrušení účtu!! Nehorázné.

Pro Českou spořitelnu hovoří něco podobného, tj. rozsáhlá síť poboček a bankomatů, ale průměrná úroveň obsluhy na pobočkách je prachbídná. Jsem toho názoru, že "Bankou roku" jsou zejména pro silnou klientskou základnu, která jim zbyla ještě z předrevolučních časů, kdy sporožiro bylo jediným běžným osobním účtem, takže ZE SETRVAČNOSTI.

To, o čem píše Majčí, tak to je mbank, nízkonákladová internetová banka, která nedisponuje klasickými kamennými pobočkami v tom ortodoxním slova smyslu. Ani nevím, zda se něco změnilo, ale na začátku nebylo možné vkládat hotovost na účty (stylem na přepážce, neboť nic takového nebylo), jedině prostřednictvím třetí strany, tj. vklad u jiné banky etc. Když začali, fungovali úplně bez poplatků, dnes bez poplatků jen za splnění určitých podmínek, ale pořád je to slušné. Internetové bankovnictví ovšem mají o třídu horší jak RB u eKonta. Ve službách už trochu polepšili. Hodně sejde na tom, jak náročný klient je, co si představuje, jak moc využívá např. placení kartou v cizině (sledování kurzů) a tak dál.

Z bezpoplatkových bank je tu ještě Fiobanka, původně družstevní záložna Fio, tak tu se ozkoušet teprve chystám :), čili zkušenost žádná, ale uprchnuvší mbankeři si ji chválí..

 

KB, IPB, ČSOB průměrná klasika.

 

Podle mého je pro rozhodnutí klíčové, co od toho ústavu chceš, zda spíše pobočky, spíše dostupnost, spíše rozšíření bankomatů, spíše hledíš na výši poplatků nebo spíše kvalitu internetového bankovnictví. To všechno vyhodnotíš a podle toho vylosuješ. Upřímně, průměrně děsné jsou všechny, a takové ty minoritní zase vyjma Prahy málem nikde nejsou :).


Vytisknuto z www.week.cz dne 30.04.2024 06:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-jaka-banka/read.php?1,510279,510337#msg-510337