Re: Barnevernet - odebírání dětí v Norsku

Autor: SPIKE, Datum: 12.08.2015 10:04

11.srpna 2015

 

Zástupci Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových se dnes dopisem obrátili na předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby uvedli na pravou míru některá fakta uvedená ve zprávě pro poslance českého parlamentu. Zpráva, již druhá v pořadí, shrnuje aktuální vývoj v případě rozdělené české rodiny Michalákových a předseda vlády ji do poslanecké sněmovny předložil na konci července v souladu se sněmovním usnesením č. 742 ze dne 29. dubna 2015.

 

Poslankyně Jitka Chalánková, jedna z mluvčích výboru, aktivitu vlády i jejího předsedy dlouhodobě vítá. Upozorňuje však na některé zavádějící informace,které zpráva obsahuje. Již minulý týden se na premiéra obrátila s návrhem na zřízení pracovní skupiny, která by umožnila efektivnější výměnu informací mezi příslušnými českými ministerstvy, úřady a zástupci rodiny před rozhodujícím zářijovým jednáním Krajské komise v případu dětí Michalákových.

Zpráva premiéra zcela pomíjí skutečnost,že matka i oba chlapci Michalákovi mají výhradně české občanství. Matka má –stejně jako chlapci – trvalý pobyt v Hodoníně. Nelze také tvrdit, že děti nemluví česky. Mladší chlapec si češtinu částečně pamatuje, o starším Denisovi rodina více než rok nic neví a norský Barnevern brání rodině v jakémkoliv kontaktu,“ vyjmenovává konkrétní výhrady poslankyně Chalánková.

 

Zástupci petičního výboru se v dopise premiérovi také ohradili proti tvrzení norské strany, že matka odmítá spolupracovat. „Opak je pravdou. Na úřadu paní Michalákové nikdo nezvedá telefony, problém kontaktovat příslušné úředníky Barnevernu mají dlouhodobě i norské právničky,

říká advokátka rodiny Dora Boková.

 

Pana premiéra jsme písemně ujistili, že v nadcházejícím řízení uděláme pro úspěch maximum. Již před zahájením řízení o vrácení dětí do péče matky jsme ale české úřady upozorňovali na to, že úspěšnost tohoto typu žalob je v Norsku mimořádně nízká. Věříme,že pro případ neúspěchu mají české úřady, které z tohoto řízení učinily podmínku své další diplomatické a mezinárodněprávní angažovanosti,připravený plán B. Rádi bychom tento plán znali,“ doplňuje za petiční výbor Pavel Hasenkopf.

 

Petiční výbor konstatoval, že by ze strany vlády uvítal strategii jejího dalšího postupu pro případ, že zářijové řízení před Krajskou komisí pro sociálně právní ochranu dětí nepovede k vrácení Denise a Davida do péče matky či dokonce povede k adopci mladšího Davida. Jeho zástupci stále postrádají ujištění, že české úřady budou v diplomatické a mezinárodní rovině reagovat hned a nebudou Evu Michalákovou žádat, aby se proti zjevně protiprávnímu rozhodnutí opět odvolala k soudu či svoji žádost za rok opakovala.

 

V těchto dnech z České republiky odchází také další formální žádost o umožnění kontaktů s dětmi ze strany jejich prarodičů a dalších příslušníků rodiny.Na dosavadní žádosti norští úředníci doposud nikdy nereagovali a jedinou telefonicky přislíbenou schůzku s dědečkem (byla plánovaná na 27. března 2014)na poslední chvíli zrušili. Podle posledního příslibu norské sociální služby Barnevern by se měla na konci srpna uskutečnit alespoň schůzka matky s mladším z dětí Davidem. V mezičase však Barnevern navrhnul chlapce poslat do adopce.


 

Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 09:27
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-barnevernet-odebirani-deti-v-norsku/read.php?1,1286084,1315276#msg-1315276