Re: Barnevernet - odebírání dětí v Norsku

Autor: SPIKE, Datum: 13.05.2015 16:35

Tohle roztomilé dítě se jmenuje Maxine. A i ji stihl osud bratrů Michalákových, které jejich matce Evě odebrala norská sociálka Barnevernet. Případ je to však skandální. Holčičce je 2,5 měsíce, matce ji vzali kvůli tomu, že onemocněla a neslyší.


Nejen Česko řeší s norskou sociálkou případ synů paní Michalákové. Také Slovensko se již zapojilo do kauzy, kdy Barnevernet odebral teprve dvouapůlměsíční holčičku matce, která po prodělaném zápalu mozkových blan neslyší!

Zatímco nešťastná Sara je původem Norka, otcem malé Maxine je Slovák Andrej. Rodině měla pomoci s péčí o dítě kvůli handicapu mladé maminky i babička ze Slovenska. Maxine měla po porodu menší problémy, chytila dětskou žloutenku. Norská sociálka nabídla pomoc, jenže po návštěvách sociálních pracovnic následovalo odebrání dítěte.

Norsko-slovenské rodině odebrali holčičku prý kvůli nedostatečnému očnímu kontaktu matky s Maxine, navíc měli další výhrady.„Barnevern totiž žádal, aby se rodina přestěhovala do speciálního centra určeného k pozorování. Rodiče to odmítli, protože matčin handicap nepovažovali za tak závažný a pro otce by přestěhování znamenalo každodenní několikahodinové dojíždění do práce,“citoval server Echo24.cz ze zprávy Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových, který případ zaujal.

 

Český europoslanec: Norský psychoteror

Stejně tak se k němu na Facebooku vyjádřil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-CŠL), který se angažuje i v případu synů Evy Michalákové. „Případ mě šokoval, ale nikoli překvapil svojí naprostou absurditou a nesmyslností důvodů odebrání, které přišlo jako blesk z čistého nebe bez jakéhokoli předchozího varování," uvedl přitom Zdechovský na svém blogu na iDNES.cz v komentáři „Norský psychoteror pokračuje. Proč neslyšící matce odebrali dítě?“

„Hlavním důvodem je, že jeho maminka je neslyšící a dítě nemá s rodiči dostatečný oční kontakt... a vědí Norové, že máme v Evropském parlamentu několik skvělých neslyšících kolegů? Jak dlouho bude trvat toto norské sociální inženýrství a odebírání dětí? Opravdu by neslyšící rodiče neměli mít děti z důvodu, že dítěti hrozí, že se nenaučí mluvit, jak Barnevern uvádí?," diví se Zdechovský.

Návštěvy rodičů jsou pak dovolené jednou za dva týdny – na 1 hodinu. Problém se vyskytl i s kojením. „Matka se snaží, aby neztratila mléko, denně mléko odsává a vylévá, aby mohla jednou za dva týdny nakojit svou dceru,“ stojí na Facebooku slovenské skupiny Vráťte Maxine rodičom. Do soudního sporu se nyní chce oficiálně vložit i Slovensko, které se norsko-slovenské rodině vydává na pomoc. Jenže stejně jako v případě Michalákových se čekají složité tahanice.


 

Galerie:
2327177_.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 17:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-barnevernet-odebirani-deti-v-norsku/read.php?1,1286084,1288677#msg-1288677