Re: Islám

Autor: Anavi, Datum: 21.11.2007 09:27

Diskuze o arabském světě dnes nabývají na intenzitě. Útoky z 11. září 2001 ukázaly lidem v Americe a v Evropě, že muslimové nežijí na jiné planetě, jsou blízko a každým dnem jsou novými imigračními vlnami hledajícími práci v USA nebo Francii blíž. Proto roste zájem o islám a muslimy a řada novinářů využívá této situace a píší o věcech o kterých ve skutečnosti nic moc nevědí. Bohužel jim dobře nerozumí. A jedním z nejčastěji diskutovaných témat je život ženy v arabských zemích.

Nejrozšířenějším názorem o situaci žen v muslimských zemích je jednoduchá: všichni novináři vykreslují muslimské ženy jako že nemají žádná práva, že jsou vězněny jako zvířata a jejich muži si jich neváží. Ve většině textů se také objevuje snaha naprosto přesvědčit čtenáře, že on i autor žijí v „v lepším, civilizovanějším světě“, „světě štěstí a práva“ a že všichni ostatní by se měli učit jak takto žít od Ameriky a Evropy, protože toto je nejlepší způsob života. Čtenář se potom cítí hrdý a zavírá noviny s úsměvem na tváři – cíle bylo dosaženo.

Obvykle jsou články doprovázeny fotkami muslimských žen v tradičním oblečení. Samozřejmě ty nejvíce zahalující jsou pro novináře „nejpoužitelnější“ protože šokují západní čtenáře a šokující přitahuje pozornost. Proto bylo tolik článků napsáno o situaci žen v Afghánistánu – burka vždy vypadá zvláštně a zaujme cizího čtenáře.

Nikdy jsem neslyšela o článku, který by jasně zmiňoval, že islám nevyžaduje od muslimek, aby si zakrývaly obličej. Nejdůležitější je, že ženy na obrázcích jsou obvykle vybírány nejen z nejvíce tradičních společností, ale také z nejchudších vrstev. Jejich oblečení je ve špatném stavu, často špinavé. A tyto ženy jsou ukazovány jako vzor všech muslimských žen. Nevzpomínám si, že by někdo publikoval fotky bezdomovců a prezentoval je jako ukázku toho, jak život v Americe nebo Evropě vypadá. To je přesně naopak, novináři nám ukazují, že Amerika je skutečným Eldorádem, kde všichni obyvatelé mají drahá auta a velké domy a arabský svět je plný špíny a chudoby.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 03:48
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-islam/read.php?1,32372,34359#msg-34359