Re: Islám

Autor: Anavi, Datum: 21.11.2007 08:47

Kofilo, byla, psát o tom tady veřejně nechci. Žádnou špatnou zkušenost (bohužel?) nemám. Spíš naopak. Moje kamarádky pracovaly několik let v arabské zemi jako zdravotní sestry, tak jsem měla možnost u nich bydlet a cestovat. Ty holky, co tam byly skoro dva roky, říkaly o ženských kupodivu to samé, co drahus. Že my je litujeme, jak jsouhrozně utlačované, oni to vidí tak, že ráno jich skupina vyrazí do města, nakoupí (příšerně sladké :) ) zákusky, pak se u jedné sejdou, vaří v džezvě jejich kávu a užívají si, zatímco jejich muži pracují. No a potom je peskují :). Takže ty české a slovenské holky neměly rozhodně pocit, že by to byly nějaké chudinky.

Kde se tady píše, že by Korán povoloval mužům ženy zavírat nebo dokonce bít????

Bůh poručil mužům, aby byli laskaví ke svým manželkám.

A zacházejte s nimi laskavě! 4:19 (1)

Prorok řekl: "Nejlepší věřící v jejich víře jsou ti, kteří jsou nejlepší v jejich morálce; a ti nejlepší mezi nimi jsou ti, kteří se nejlépe chovají ke svým ženám."(2) Také řekl, že chování muže k manželce odráží dobrý muslimský charakter, což se zpětně odráží v jeho víře. Takové chování vyžaduje nezraňovat její city, chránit ji, projevovat něhu a trpělivost.

Být milý zahrnuje dobrou komunikaci. Manžel musí být schopen se otevřít stejně jako naslouchat. Může se podělit o starosti v práci, ale v tom případě by se neměl zapomenout zeptat na starosti ženy. Manželé by neměli řešit důležité věci, jsou-li rozlobení, unavení nebo hladoví. Komunikace, kompromis a pečlivé zvážení jsou základním kamenem manželství.

Pěkné zacházení zahrnuje také povzbuzování. Všimání si v čem se žena cítí jistá a v čem naopak ne. Opravdová žena neocení plané lichocení na nesprávném místě, o to víc si bude vážit pokud manžel rozpozná její skutečnou hodnotu.

Lidští tvorové nejsou dokonalí. Prorok řekl: "Věřící muž nebude nenávidět věřící ženu. Nebude-li se mu něco v její povaze líbit, možná jej něco jiného potěší." (3)

Manželští poradci při sporech doporučují vytvořit list vlastností, které má muž na své ženě rád. Doporučují – jak naznačil Prorok islámu, zaměřit se na povahové rysy a ne jen, co dělá pro manžela. Například, oceňuje-li, jak pečuje o jeho oblečení, skrytý rys za tím je pečlivost. Tento list vlastností by si měl sestavit muž sám pro sebe a připomenout si jej v čase konfliktu, kdy má nejsnáze tendenci cítit k ženě odpor. Také mu to umožní poznat ženiny vlastnosti a skládat kompliment na správném místě.

Společník se zeptal Proroka, jaké právo má žena nad svým manželem. Řekl: "Že ji krmíte, kdy jíte a oblékáte, kdy se oblékáte a nebijete ji na tvář. Neosočujte ji a nenechávejte ji samotnou." (4)

Spor v manželství je fakticky nevyhnutelný. A s ním přichází hněv. Ačkoli hněv je z emocí, které se nedají snadno zvládnout, prvním krokem je naučit se odpustit těm, kdo nás zranili. V případě sporu by manžel neměl přestat se ženou mluvit nebo ji emocionálně zraňovat, ale může například dočasně opustit společné lože ("dneska spím na kauči") pokud to pomůže. Za žádných okolností není přípustné ji slovně nebo dokonce fyzicky napadat či ponižovat.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 04:39
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-islam/read.php?1,32372,34351#msg-34351