Codex gigas

Autor: jaja99, Datum: 20.11.2007 13:43

Jiří Fogl a jeho spolupracovníci strávili nad Ďáblovou biblí stovky hodin.

Jiří Fogl a jeho spolupracovníci strávili nad Ďáblovou biblí stovky hodin.

 

Foto: DENÍK/Petr Wagenknecht

 

Ďáblova bible v Žamberku!

dnes 6:30, aktualizováno dnes 9:46

 

ŽAMBERK - Codex gigas, jehož originál je po 350 letech dočasně zpět v Česku, má maketu. Podílel se na ní Jiří Fogl.

 

Fotogalerie zde Diskuse

 

Umělecký knihař Jiří Fogl se podílel na vzniku makety Ďáblovy bible. Nechal ji vytvořit Nadační ústav regionální spolupráce s Výstavištěm Flora Olomouc.

Codex gigas, pozoruhodné dílo, které vzniklo na počátku 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi, je dodnes největší rukopisnou knihou světa. Za třicetileté války se kniha s úctyhodnými rozměry stala kořistí Švédů.

Zatímco originál nevyčíslitelné hodnoty vystavuje až do ledna Národní knihovna ČR v Klementinu, maketa bude vystavena na knižním veletrhu a literárním festivalu Libri v Olomouci. Ten bude zahájen zítra. Dnes kniha opustí žamberskou dílnu, kde nad její vazbou a výrobou kožených desek Jiří Fogl, jeho dcera a další spolupracovníci strávili asi tři sta hodin. Na výrobu desek byla použita hovězí kůže dovezená z Polska o rozměrech 1,2 krát 1,4 metru.

„Na zdobení jsme použili vůbec nejstarší techniku, která se na knihách používala, a to slepotisk. Tlačítko s motivem se musí nahřát a potom se vtlačí do kůže. A protože je nahřáté, kůže ztmavne. Jen zdobení trvalo tři dny. Veškeré zdobení je podle originálu knihy,“ upřesnil Jiří Fogl, který je se svým dílem po právu spokojený.

 

Šárka Mikulecká

 



Tohle dělali u mojí sestry v práci, bohužena tom podíl nemá je nemocná.


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 04:09
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/codex-gigas/read.php?1,34224