Re: Slušnost versus právo

Autor: LadaB, Datum: 10.01.2008 12:25

Pokud pošlete peníze omylem na účet někoho jiného, jedná se o plnění bez právního důvodu ve smyslu § 451 občanského zákoníku a bezdůvodné obohacení tak na straně toho, kdo peníze obdržel. Pokud se jedná o vrácení takto omylem poukázaných peněz platí, že „kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat“

Znění § 451 občanského zákoníku

(1) Kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat.
(2) Bezdůvodným obohacením je majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu, plněním z neplatného právního úkonu nebo plněním z právního důvodu, který odpadl, jakož i majetkový prospěch získaný z nepoctivých zdrojů.

V případě však, pokud by s vrácením bezdůvodného obohacení tomu, kdo peníze obdržel, aniž by však omyl poukazujícího způsobil, vznikly nějaké výdaje či náklady, lze dovozovat, že by měl právo na jejich náhradu od toho, v důsledku jehož omylu celá situace vznikla.

Stornovat příkaz může ten, kdo podal příkaz pouze do doby, než proběhne zúčtování. Pokud proběhne zúčtování a transakce je provedena, je možné banku požádat pouze o pomoc při vrácení platby, kdy na toho, kdo dostal peníze omylem se obrací a vrácení peněz „zprostředkovává“ sama banka. Kontakt přímo na majitele účtu vám banka dát nemůže.


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 18:35
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-slusnost-versus-pravo/read.php?1,42449,42475#msg-42475