Re: Co jste se kde dočetli zajímavého...

Autor: Anavi, Datum: 22.11.2007 21:06

Dneska jsme o tom mluvili na chatu a máme to tady!

Týden s miminkem v nemocnici? Připravte si osm set čtyřicet korun

DNES 15:23

VÝCHODNÍ ČECHY - Kdyby Jana Karbanová porodila až po Novém roce, zaplatila by nemocnici téměř tisícovku. „Dcerka vážila necelých dvě a půl kila. Pět dní byla v inkubátoru a dva dny ještě na pozorování,“ vypráví.


Podle nového sazebníku poplatků by si za dvě osoby a sedm dní na lůžku nemocnice účtovala osm set čtyřicet korun.

Proč? Od prvního ledna totiž bude pobyt rodičky a novorozence zpoplatněn, a to šedesáti korunami za den a osobu.

„Krátkodobý pobyt v nemocnici díru v rodinném rozpočtu neudělá. Navíc by se při porodu nemělo nic zanedbat. Vedle mě ovšem ležela maminka a její dítě strávilo v inkubátoru dva měsíce. A ta by se asi nedoplatila,“ říká Jana Karbanová.

Pobyt s novorozencem v porodnici delší než měsíc skutečně není výjimečný. Pokud dítě nemá víc než dvě a půl kilogramu, domů vás nepustí.

„Už takhle jsem zažila nepříjemnosti, když se doktoři hádali s pacientkami a nechtěli je pustit z nemocnice domů. Když do toho vstoupí peníze, atmosféra ještě zhoustne. Mnozí by si mohli myslet, že na nich chce nemocnice vydělat,“ doplňuje Jana Karbanová.

Těhotenství zdarma

Těhotenství jako takové naproti tomu finanční újmu rodině nezpůsobí. Za prohlídku v jeho průběhu se žádný poplatek vybírat nebude.

„A to je dobře. Jsem rád, když ke mně ženy v těhotenství vůbec na kontrolu přijdou. Vybírání poplatků u těhotných by bylo kontraproduktivní,“ říká Jaroslav Krenčík, gynekolog a porodník z Chlumce nad Cidlinou.

„Osobně se mi poplatky příliš nezamlouvají a to nemluvím o tom, že jsem zatím žádné instrukce k jejich vybírání nedostal. Vůbec netuším, jak to bude probíhat a čeho se poplatky budou týkat,“ dodává Jaroslav Krenčík.

Od Nového roku zaplatíme u lékaře od 30 do 90 korun. Nejmenší částku dáme za návštěvu u lékaře (praktického a dětského lékaře, zubaře, gynekologa, ambulantního specialisty, psychologa či logopeda) spojenou s tzv. klinickým vyšetřením a rovněž za každou položku na receptu.

Šedesát korun budeme muset vytáhnout z kapsy za každý den strávený v nemocnici, LDN, hospici, lázních a ozdravovnách. Na devadesát korun pak vyjde ošetření na pohotovosti.


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 18:26
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-jste-se-kde-docetli-zajimaveho/read.php?1,23582,34691#msg-34691