Re: Co jste se kde dočetli zajímavého...

Autor: Anavi, Datum: 19.11.2007 10:12

Neumím posoudit, kde je pravda, každopádně těch rodičů mi je líto za každých okolností sad smiley

Ministerstvo brání léčbě Filipa Němce

DNES 6:00

Cizkrajov – Rozčarování a chvíle zklamání prožívají v těchto dnech rodiče Filipa Němce z Cizkrajova na Jindřichohradecku. Ministerstvo zdravotnictví se nechalo slyšet, že zřejmě nepovolí experimentální léčbu 12letého Filipa, který je už víc než čtyři roky ve stavu bdělého bezvědomí.

Filip se před čtyřmi lety málem utopil na školním výletě v Jemnici. Učitelé, kteří měli dát na děti pozor, nedělali svou práci a chlapec byl asi čtvrt hodiny pod vodou. Má natrvalo poškozený mozek.

Je tu šance, že by mohl podstoupit léčbu, která by mu mohla alespoň část poškozených buněk v mozku obnovit, ministerstvo se teď ale zdráhá vydat potřebné razítko.

„Zřejmě to povolení na transplantaci nedáme, protože není zaručené, že by to tomu chlapci skutečně pomohlo. Ať raději rodiče použijí peníze, které by vynaložili na operaci, na zkvalitnění života dítěte,“ vzkazuje mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. S tím se rodiče Filipa, ze kterého se stal naprostý invalida a péče o něj vyjde měsíčně na 30 tisíc korun, rozhodně nehodlají smířit.

„Přístup úřadů nechápu a ani to, proč nám dělají potíže, když si léčbu stejně budeme muset draze zaplatit. Ministerstvo to nebude stát ani korunu,“ nechápe přístup úřadů maminka postiženého chlapce Martina Němcová.

V létě na viníkovi úrazu svého syna - základní škole v Cizkrajově - vysoudila rodina 15milionové odškodné, které po složitých peripetiích nakonec i dostala. Peníze chce použít hlavně na léčbu syna. Původně mohl Filip podstoupit transplantaci v Dominikánské republice, která by tam vyšla na zhruba 3 miliony korun. Během léta se ale naskytla možnost transplantaci provést v České republice a Němcovi si mysleli, že mají konečně vyhráno.

„Když už jsme si říkali, že peníze z odškodného Filípek má, že mu budeme moct pořídit i bezbariérové bydlení a že se nebudeme muset harcovat hodiny letadlem do Dominikánské republiky, přišla tahle rána. Ale my uděláme vše pro to, aby Filip mohl léčbu podstoupit, ať doma nebo jinde. Rozhodně to nevzdáme,“ dodává odhodlaně paní Němcová.

Němcovi si poslední čtyři roky prošli peklem. V Cizkrajkově, kde žijí, zažívají dokonce i závist a nenávist od některých sousedů, kteří prý rodině závidí vysoké odškodné. Závistivci už bohužel nevidí realitu, v jaké musí rodina žít. Že se jim během chviličky ze zcela zdravého a veselého kluka stal mrzák. Navíc učitelé, kteří zavinili chlapcův úraz, neměli ani tolik slušnosti, že se dodnes rodičům za tragédii, kterou způsobili svou laxností, ani neomluvili a snad sami mají pocit, že jim bylo ukřivděno.


Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 17:35
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-jste-se-kde-docetli-zajimaveho/read.php?1,23582,33968#msg-33968